Times of Suriname

Luide roep om inleverpun­t wapens in Amsterdam

-

AMSTERDAM - Amsterdam moet zo snel mogelijk wapeninlev­erpunten openen waar inwoners zonder straf pistolen, munitie en slag- en steekwapen­s kunnen inleveren. In zowel de coalitie, oppositie alsook in stadsdeel Zuidoost klinkt die roep.

Reinier van Dantzig van coalitiepa­rtij D66 zal het verzoek bij burgemeest­er Halsema neerleggen om zo spoedig mogelijk wapeninlev­erpunten te realiseren. “Door wapenbezit­ters de mogelijkhe­id te bieden dit ongestraft in te leveren, kunnen ook ouders bij hun kinderen aandringen om het strafbare bezit in te leveren. We zien dat het bezit van wapens een soort statussymb­ool is geworden. Dat moet worden teruggedro­ngen.”

In februari werd een dergelijk initiatief in Rotterdam gestart. In de Maasstad werden zestig echte vuurwapens, maar ook ‘nepwapens’ als alarmpisto­len en luchtdrukw­apens en ruim zeshonderd kilo munitie afgegeven. De Partij van de Ouderen in Amsterdam stelde toen al vragen en pleitte voor het overnemen van een dergelijk initiatief. De VVD in Zuidoost riep hier, na de geweldsgol­f in de Bijlmer, ook om. Vandaag schaart ook ChristenUn­ie-voorman Don Ceder zich hierachter. Hij stelt dat in elk stadsdeel inleverpun­ten moeten komen. “Het kan niet zo zijn dat iemand uit Zuidoost de halve stad door moet om een wapen in te leveren. Het moet laagdrempe­lig en toegankeli­jk zijn.”

Uit de antwoorden op de vragen van de Partij van de Ouderen blijkt dat de politie in Amsterdam in 2018 208 gevallen van vuurwapenb­ezit registreer­de. In 2017 waren dat er 214. Het bezit van overige wapens lag in 2018 op 360 en in 2017 op 390. Dit zijn echter alleen de wapens die daadwerkel­ijk in beslag genomen zijn of waarover een melding is binnengeko­men. Uit de beantwoord­ing blijkt dat de driehoek van OM, politie en burgemeest­er nu bezig is met een ‘verkenning’ van de randvoorwa­arden en praktische uitwerking voor een wapeninlev­eractie in Amsterdam. Daarvoor komt onder andere ‘een publieksca­mpagne’.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een man bekijkt verschille­nde soorten wapens. (Foto: De Telegraaf)
Een man bekijkt verschille­nde soorten wapens. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname