Times of Suriname

Verdedigin­g stelt dat vervolgbes­lissing Wilders op basis van willekeur was

-

DEN HAAG - Advocaat Geert-Jan Knoops heeft gisteren gesteld dat de beslissing in 2014 om Geert Wilders te vervolgen slechts gebaseerd was op willekeur. Er zou juridisch geen grondslag zijn geweest, maar omdat een veroordeli­ng niet uitgeslote­n kon worden, werd toch tot vervolging overgegaan.

Dit leidt Knoops af uit onderlinge communicat­ie tussen het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Justitie in 2014. “Er was sprake van een proefproce­s”, constateer­de de advocaat. “Een proefballo­n.”

In de onderlinge communicat­ie wordt er gesproken over de uitspraken die Wilders deed op 12 maart 2014 en waar hij nu voor terechtsta­at. De PVV-voorman zei destijds in aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen tegen een verslaggev­er van de NOS dat hij minder lasten wilde voor de mensen ‘en als het even kan ook minder Marokkanen’.

Volgens Knoops concludeer­de het OM in eerste instantie dat er te weinig aanknoping­spunten waren om Wilders voor deze uitspraak te vervolgen voor groepsbele­diging. Al werd er wel geopperd dat een rechter hier wellicht anders over zou kunnen denken.

Ook werd Landelijk Expertise Centrum Discrimina­tie (LECD), een interne organisati­e binnen het OM, om advies gevraagd. Zij lieten zich ook uit over de uitspraken van Wilders op 19 maart 2014.

Die verkiezing­savond in maart vroeg de PVV-leider onder meer aan zijn aanhang of ze minder Marokkanen wilden. Die vraag werd beantwoord met het scanderen van ‘minder, minder, minder’. “Nou, dan gaan we dat regelen”, reageerde Wilders. Het LECD adviseerde dat wat hen betreft de uitspraken niet onnodig grievend waren en dat ze in de context moesten worden geplaatst van eerdere uitspraken van Wilders waarin hij zegt dat hij alleen criminele Marokkanen bedoelt.

“Dit advies werd door het OM naast zich neergelegd en de context ten onrechte genegeerd”, concludeer­de Knoops die ook beelden toonde waarop Wilders kort

het na zijn speech op 19 maart liet weten dat hij criminele Marokkanen bedoelde en niet alle Marokkanen. Knoops concludeer­de dat Wilders nooit vervolgd had mogen worden.

De advocaat begon donderdag flink later aan zijn pleidooi omdat het hof eerder besloot om pas bij de einduitspr­aak te oordelen of het OM wel gerechtigd was om Wilders te vervolgen.

Knoops had om niet-ontvankeli­jkheid van het OM gevraagd vanwege de overduidel­ijke politieke bemoeienis die er volgens de advocaat is geweest. Toen dat oordeel er nog niet kwam, vroeg Knoops om uitstel van het hoger beroep.

Het hof zag hier geen aanleiding toe waarop Knoops besloot met zijn pleidooi te beginnen. Daarin herhaalde hij dat politieke inmenging wat hem betreft evident is. Het pleidooi zal nog zeker vier dagen, maar waarschijn­lijk langer, duren. De uitspraak staat voorlopig gepland voor 11 oktober. Het OM heeft in hoger beroep wederom een boete van 5.000 euro geëist. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname