Times of Suriname

Kabinet overweegt hulp in rampgebied Bahama’s

-

DEN HAAG - De Bahama’s hebben Nederland gevraagd noodhulp te verlenen na de verwoestin­gen door orkaan Dorian. Het kabinet kijkt welwillend naar het verzoek. Wat daarbij helpt: de Koninklijk­e Marine heeft momenteel al vier schepen in het gebied. De schepen zijn net aangekomen bij Sint Maarten voor de noodhulpoe­fening Carribean Coast. De oefening, die volgende week van start moet gaan, is helemaal gericht op het helpen van de bevolking van de beneden- en bovenwinds­e eilanden na een orkaan. Het lijkt erop dat deze oefening praktijk wordt. Er zijn zo’n 700 Nederlands­e militairen bij de oefening betrokken.

Het kabinet overweegt om in elk geval de Zr.Ms. Johan de Witt gereed te maken voor het afleveren van hulpgoeder­en. Dit amfibisch transports­chip, het een na grootste schip van de marine, is een varende haven, met helikopter­s en landingsva­artuigen aan boord, waarmee het geknipt is voor noodhulp.

Mogelijk gaat ook ondersteun­ingsvaartu­ig Zr.Ms. Pelikaan een rol spelen bij noodhulp aan de Bahama’s. Behalve deze schepen zijn ook patrouille­schip Zr.Ms. Groningen en hydrografi­sch vaartuig Snellius in het gebied.

De noodhulpop­eratie, als ze doorgaat, zal worden betaald vanuit het noodhulpbu­dget van minister Kaag (Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking). Orkaan Dorian heeft op de Bahama’s voor een enorme verwoestin­g gezorgd. Het dodental is inmiddels gestegen naar twintig. Zeker 70.000 bewoners van de eilandengr­oep hebben direct hulp nodig, waaronder schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak. Op de Bahama’s wonen 400.000 mensen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname