Times of Suriname

Toezichtho­uder ACM verbiedt overname Sandd door PostNL

-

DEN HAAG - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) blokkeert de overname van postbedrij­f Sandd door PostNL, maakt de toezichtho­uder donderdag bekend. Volgens ACM leidt een overname tot een monopolie op de Nederlands­e postmarkt. De toezichtho­uder verbiedt de overname, omdat de prijzen van de werkzaamhe­den door een monopolie flink zouden stijgen.

Bij het wegvallen van de enige Nederlands­e concurrent van PostNL kunnen de prijzen van zakelijke post voor bijvoorbee­ld banken, ziekenhuiz­en en overheidso­rganisatie­s met 30 tot 40 procent stijgen. Ook de prijzen voor consumente­npost zullen in dat geval harder stijgen dan zonder overname. Deze nadelen, voor zowel bedrijven als consumente­n, zijn volgens de toezichtho­uder groter dan de mogelijke voordelen van de overname. De ACM erkent dat een samengaan tot efficiënti­evoordelen leidt, omdat dan alle post via één netwerk kan worden bezorgd. Deze voordelen zijn echter te beperkt om de nadelen te kunnen compensere­n. “Met de voorgenome­n overname van Sandd door PostNL ontstaat een monopolist op het gebied van postbezorg­ing. Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post”, aldus ACMbestuur­svoorzitte­r Martijn Snoep. “Na zorgvuldig­e afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning kunnen verlenen.” Postbedrij­ven stappen naar het ministerie van Economisch­e Zaken

PostNL en Sandd zijn het niet eens met het oordeel van de toezichtho­uder en stappen naar het ministerie van Economisch­e Zaken en Klimaat (EZK) om alsnog goedkeurin­g te verlenen aan de overname, liet PostNL donderdag in een reactie weten.

Volgens de postbedrij­ven is het door het teruglopen­de rendement en krimpende postvolume niet mogelijk om los van elkaar rendabel te werken. “Consolidat­ie is absoluut nodig en de enige manier om de postvoorzi­ening bereikbaar, betrouwbaa­r en betaalbaar te houden voor iedereen in Nederland; van stad tot platteland en voor ouderen en sociaal kwetsbare groepen”, aldus de postbedrij­ven.

PostNL en Sandd stappen naar EZK om een beroep te doen op artikel 47 van de Mededingin­gswet, waarmee het ministerie een ander toetsingsk­ader heeft en een bredere afweging kan maken op basis van maatschapp­elijke belangen. Daarbij kan onder meer rekening worden gehouden met werkgelege­nheid en de continuïte­it en betaalbaar­heid van de universele postvoorzi­ening.

Vakbonden niet blij met besluit ACM

Vakbonden FNV, CNV en BVPP zijn niet blij met het besluit van de toezichtho­uder. De ACM houdt volgens hen niet genoeg rekening met de huidige stand van zaken op de postmarkt en wat de gevolgen daarvan zijn op postmedewe­rkers.

“In de krimpende postmarkt van Nederland staat het voortbesta­an van de postbezorg­ing zwaar onder druk en daarmee het werk van 50.000 postmedewe­rkers, met name die werkzaam zijn bij PostNL en Sandd”, schrijven de vakbonden in een reactie.

(De Telegraaf/Foto: NRC)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname