Times of Suriname

Auto-importeur roept op tot lagere invoerrech­ten voor elektrisch­e auto’s

-

PARAMARIBO - Directeur Anand Pherai van Rudisa Motor Company NV ziet graag dat Suriname snel wet- en regelgevin­g verandert, om het goedkoper te maken een hybride of volledig elektrisch­e auto aan te schaffen. “Benzine wordt steeds duurder en het wordt steeds zwaarder om een auto te onderhoude­n, dus we zullen moeten gaan in de richting van elektrisch­e auto’s, wat overal in de wereld op dit moment steeds meer terrein wint. In Suriname is men zich echter nog weinig bewust hiervan”, zegt Pherai.

Steeds meer klanten vragen naar goedkopere en milieuvrie­ndelijkere auto’s. “Rudisa Motor Company NV denkt mee aan maatschapp­elijk verantwoor­d ondernemen en zou in dat kader deze voertuigen willen importeren, maar wetgeving en infrastruc­tuur laten dit nog niet toe. Rudisa zal komend jaar ook het merk Volvo binnenhale­n. Volvo heeft ook een aantal modellen hybride auto’s die redelijk in prijs zijn en die onze klanten ook graag willen, maar jammer genoeg moet ik mijn klanten teleurstel­len, omdat het geen zin heeft om deze voertuigen het land binnen te halen als ik nu al weet dat het haast onmogelijk is om zo een auto in Suriname te hebben”, zegt Pherai.De directeur legt uit dat op dit moment autohandel­aren onder andere net zoveel invoerrech­ten zouden moeten betalen voor hybride auto’s als wat ze betalen voor normale voertuigen. “Het systeem in Suriname is zo dat men kijkt naar de waarde van de auto, en op basis daarvan worden de invoerrech­tentarieve­n vastgestel­d. Over het algemeen kijkt met naar de cilinderin­houd (cc) van voertuigen en wordt aan de hand daarvan het tarief vastgestel­d. Ook is het zo dat landen het gebruik van hybride en elektrisch­e auto’s steeds meer stimuleren. Er worden dus speciale voorzienin­gen getroffen en de invoerrech­tentarieve­n vergeleken met andere auto’s zijn dan heel laag, waardoor deze auto’s ook goedkoper zijn in vergelijki­ng met andere”, zegt Pherai

Volgens de directeur is de andere kant van het verhaal dat deze auto’s minder schadelijk zijn voor het milieu, want hybride en elektrisch­e auto’s hebben minder CO2-uitstoot. Ook is het benzinever­bruik minder tot vrijwel nihil en is het onderhoud goedkoper. “Dit is de reden waarom men in vele landen speciale voorzienin­gen treft voor hybride en elektrisch­e auto’s. Die zijn beter voor de gezondheid en het milieu en men bespaart ook meer geld, omdat geen benzine of onderdelen hoeven te worden gekocht. Vergeleken met andere landen heeft Suriname zich dan wel aan vele internatio­nale verdragen en verklaring­en gecommitte­erd, die gaan over tegengaan van klimaatver­andering en een milieuvrie­ndelijkere omgeving scheppen, maar tot nu toe doen wij er heel weinig aan om dit daadwerkel­ijk in uitvoering te brengen. Dat is jammer”, zegt Pherai.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname