Times of Suriname

Fake news-verspreide­r leert geen les

-

PARAMARIBO - De persoon die de vorige maand een vals bericht via social media de wereld in stuurde en daarbij onterecht een cambiohoud­er van oneerlijke praktijken beschuldig­de, schijnt niet van ophouden te weten. Na dit geval heeft hij tot zeker twee keer toe andere personen middels valse berichten getracht in een kwaad daglicht te plaatsen.

Van de politie verneemt de krant dat de betreffend­e persoon in de fout blijft gaan, ondanks dat hij voor het eerste geval door de politie werd opgespoord. “Mensen moeten weten dat het een strafbaar feit is wanneer zij valse berichten over anderen verspreide­n. Er moet niet gedacht worden dat de politie niets hiertegen kan doen en de schuldigen ongestraft zullen blijven. De mensen maken zich hier schuldig aan smaad en laster en op basis daarvan kan opgetreden worden”, aldus een politiebro­n.

Humphrey Naarden, hoofdinspe­cteur van politie, tevens hoofd Public Relations bij het Korps Politie Suriname (KPS), zegt dat wanneer iemand iets van een ander op social media plaatst en die zich in zijn goede naam en eer aangetast voelt, deze een klacht kan indienen bij de procureurg­eneraal. Deze schrifteli­jke klachtbrie­f kan het Openbaar Ministerie (OM) in behandelin­g nemen. En indien het OM van mening is dat het gaat om smaad en laster kan het de politie opdracht geven de zaak te onderzoeke­n. Juridische stappen ondernemen tegen verzenders van valse berichten is dus mogelijk, legt de hoofdinspe­cteur uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname