Times of Suriname

België vraagt Suriname om uitleverin­g Nederlands­e most wanted-crimineel

-

BELGIE - De Belgische justitie heeft Suriname gevraagd om de uitleverin­g van Rudo M, een 56-jarige in Suriname geboren Nederlande­r. Hij moet in België nog vijftien jaar de gevangenis in voor drugssmokk­el en deelname aan een criminele organisati­e. Ook staat hij op de van de Belgische federale politie.

M was lang spoorloos, maar politiebro­nnen zeggen tegen de NOS dat hij inmiddels al meer dan een maand vastzit in Suriname. Hij zou zich hebben bezighoude­n met het versturen van cocaine verstopt in postpakket­ten naar Europa. Suriname zou nog niet op het uitleverin­gsverzoek

most wanted-lijst

van België hebben gereageerd. Eerder gebruikte M toeristen voor de smokkel van drugs vanuit de Dominicaan­se Republiek, zo melden de Belgische kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. Op kosten van M en zijn broer Jo werd hun een vakantie naar de Dominicaan­se Republiek beloofd, in ruil voor het meenemen van een paar kilo’s cocaïne naar Europa. Douaniers van de Dominicaan­se Republiek waren omgekocht, en bij terugkomst konden de ‘toeristen’ soms nog een paar duizend euro als dank ontvangen. Lang niet altijd ging dat goed, melden beide kranten. Zo werd in 2011 bij twee Belgische mannen 17 kilo cocaïne onderschep­t en ze werden veroordeel­d tot jarenlange celstraffe­n. De broer van Rudo M is voortvluch­tig; de 67-jarige Jo moet nog vijf jaar naar de gevangenis.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname