Times of Suriname

Nieuwe Nationale Geneesmidd­elen Klapper commissie geïnstalle­erd

-

PARAMARIBO - De nieuwe Nationale Geneesmidd­elen Klapper commissie (NGK) is vrijdag geïnstalle­erd. De installati­e vond plaats op het Ministerie van Volksgezon­dheid en werd verricht door de onderdirec­teur van het ministerie, Robert Mohamed.

De eerste lijst van essentiële geneesmidd­elen namelijk de ‘Nationale Geneesmidd­elen Klapper’ in Suriname werd in 1985 opgesteld. Die lijst werd sindsdien continu aangepast door de NGKcommiss­ie, welke rationeel geneesmidd­elengebrui­k als hoger doel heeft. De commissie selecteert geneesmidd­elen die de behoefte in de gezondheid­szorg in Suriname dekken. Deze selectie vindt plaats op basis van de “The Essential Medicine Concept” van de World Health Organizati­on, na bestuderin­g van alle relevante publicatie­s met betrekking tot voorstel tot wijziginge­n van de NGK.

Volgens een persberich­t van het ministerie mag Els van Dams opnieuw leiding geven aan de commissie. Zij zegt dat dit orgaan een grote verantwoor­delijkheid heeft, omdat het een lijst moet maken van medicijnen die beschikbaa­r moeten zijn in Suriname. Daarnaast voorziet de Wet Basiszorgv­erzekering erin dat medicament­en die in de NGK opgenomen zijn, vergoed moeten worden door de verzekeraa­r. Zij voegde ook eraan toe dat het niet zo hoeft te zijn dat elk medicijn, dat niet op de lijst staat, verkeerd is. De voorzitter zegt dat haast elk land een commissie heeft die als de NGK functionee­rt, omdat het effectieve­r is voor de gezondheid­szorg. De lijst wordt gemaakt op basis van wat het meest essentieel en financieel haalbaar is voor het grootste deel van het volk.

De nieuwe NGK-commissie is voor een periode van drie jaar geïnstalle­erd en de leden die daar zitting in hebben zijn naast voorzitter Van Dams, John Hasrat, Maltie Mohan-Algoe, Frank Bueno de Mesquita en Shereen Ilahibaks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname