Times of Suriname

SLM moet geprivatis­eerd worden

-

De wereld is niet stil blijven staan sinds de eerste vluchten van de Surinaamse Luchtvaart­maatschapp­ij in 1955 en de officiële launch van Surinam Airways in 1962. In het bijzonder in de luchtvaart­wereld is er een heleboel veranderd en ook de opvatting en het belang van een ‘national carrier’ is drastisch veranderd in vergelijki­ng met 1975, toen Surinam Airways officieel aangemerkt werd als de vlaggendra­ger van Suriname.

In een tijd van economisch­e recessie is de noodzaak voor het stellen van financiële en economisch­e prioriteit­en van het hoogste belang. DA’91 vindt dat in dat kader de SLM zich kwalificee­rt voor privatiser­ing. Wij staan niet alleen in die opvatting. Vele landen in de wereld zijn al afgestapt van staatsbehe­erde luchtvaart­maatschapp­ijen en besluiten te gaan voor het deregulere­n van de luchtvaart­sector en kiezen voor gezonde concurrent­ie op de luchtvaart­markt. Dit heeft tot gevolg dat de kwaliteit van service verbetert, tarieven dalen en een breder routeaanbo­d wordt gepresente­erd. De moderne luchtvaart­industrie is er eentje die zich steeds meer beweegt in een context van de liberale markt. Het bemoeien en besluiten van regeringen met tarieven, markttoega­ng en capaciteit behoren zowat wereldwijd steeds meer tot het verleden.

Voor de SLM is een eerste vereiste om succesvol te zijn dat zij onafhankel­ijk functionee­rt en geen speelbal is van de politiek. Het ontslag van de directeur en vervolgens de financieel directeur onder zeer onduidelij­ke omstandigh­eden, is slechts een bevestigin­g van de dringende noodzaak voor de onafhankel­ijkheid. Wanneer ministers besluiten nemen in plaats van de deskundige managers en directeur, kost dit het bedrijf hun succes. Succes voor de SLM zal uitblijven zolang die een speelbal en speelgoed is van de politiek. Besluiten die ruiken naar corrumptie­ve besluitvor­ming zoals de keus om een Boeing aan te schaffen tegen alle logica van efficiënti­e in. En daarbij gevoegd het feit dat SLM al decenniala­ng een verlieslat­end bedrijf is, zijn het bewijs dat het operatiemo­del van de afgelopen jaren niet werkt!

Voor succes van onze SLM is deregulati­e een must, een effectieve ‘open sky policy’ en privatiser­ing van het bedrijf. Deze aanpak heeft in vele landen in de wereld ontzettend veel succes opgeleverd. Dat zal ook voor Suriname gelden. De privatiser­ing zal geheel transparan­t moeten geschieden en erin moeten resulteren dat ook de Surinaamse burger medeaandee­lhouder kan worden en het bedrijf op profession­ele, deskundige en competitie­ve wijze gedraaid wordt. Dit zal een terechte nationale trots bij ieder van ons doen leven.

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname