Times of Suriname

Ambtenaren bemoeiden zich inhoudelij­k met zaak Wilders

-

DEN HAAG - Topambtena­ren van het Ministerie van Justitie hebben zich inhoudelij­k bemoeid met de rechtszaak tegen Geert Wilders. Terwijl het OM de uitlatinge­n over ‘minder Marokkanen’ niet strafbaar vond, drongen zij er op aan om de PVV-leider toch stevig aan te pakken.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van interne documenten. PVV-leider Wilders over de bemoeienis: “Dat is ongehoord, dat is onvoorstel­baar en dat staat nu toch zwart op wit.”

De ambtenaren droegen richting het OM argumenten aan tegen Wilders. Zijn uitspraken zouden ‘kwaadaardi­g’ en ‘racistisch’ zijn. In interne communicat­ie wordt ook door ambtenaren afgevraagd of het OM ‘wel overtuigd (is) van de wenselijkh­eid en haalbaarhe­id van vervolging’. Ook werden er tips gegeven over wat er in de tenlastele­gging moest komen en vroegen ambtenaren of ze het requisitoi­r alvast konden lezen. Wilders gaat het Hof opnieuw vragen om het proces te stoppen vanwege deze bemoeienis.

Hoewel deze documenten uiteraard op ambtelijke bemoeienis duiden, staat in een van de interne documenten wel het volgende over de vermeende politieke bemoeienis van toenmalig minister Opstelten: “De minister is uiteraard verantwoor­delijk voor het handelen van het OM, maar wil bij deze zaak zo ver mogelijk wegblijven om iedere schijn van politieke bemoeienis tegen te gaan.”

Politieke collega’s van Wilders willen ophelderin­g. Zo vindt 50Plus-voorman Henk Krol dit ‘onvoorstel­baar’. “Ik zeg: over en uit. Dit ondermijnt het vertrouwen van de gewone burger.” Minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) wil niet veel zeggen over de documenten. Via zijn woordvoerd­er laat hij weten: “Naar aanleiding van een opdracht van het gerechtsho­f van 5 september 2019 heb ik door tussenkoms­t van het College van procureurs-generaal van het OM de documenten 8, 14 en 17 behorende bij het aanvullend­e Wob-besluit verstrekt. Die betreffend­e documenten zijn ingebracht in het strafproce­s. Dat betekent dat mij uiterste terughoude­ndheid past ten aanzien van de inhoud van de overlegde documenten. Ik zal mij daarom - juist omdat ik mij niet meng in individuel­e strafzaken daarover nu niet uitlaten.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname