Times of Suriname

CIDI weert ‘te kritische’ gasten van minister

-

DEN HAAG - Vier mensen die minister Sigrid Kaag wilde meenemen naar een bijeenkoms­t met het Centrum Informatie en Documentat­ie Israël (CIDI) zijn niet langer welkom. Ze zijn voor het CIDI, dat de belangen van Israël en Joodse Nederlande­rs behartigt, te kritisch, zegt Kaags ministerie. Ze heeft het viertal daarop afgezegd. De minister van Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking had twee leden uitgenodig­d van ‘The Rights Forum’. Die organisati­e, opgericht door oud-premier Dries van Agt, komt op voor de Palestijne­n. Kaag had ook Jaap Hamburger van het Israël-kritische Een Ander Joods Geluid en de geestverwa­nte publicist Maarten-Jan Heijmans gevraagd aan te schuiven bij de bijeenkoms­t zondag in het Mauritshui­s, zegt The Rights Forum.

Hun komst was voor het CIDI onverteerb­aar. Kaag overwoog naar eigen zeggen dan zelf ook niet te gaan, maar heeft daar toch niet voor gekozen. Ze wil de gelegenhei­d aangrijpen om het CIDI aan te spreken op de gang van zaken. Als ze had afgezegd, zou ze “een inhoudelij­k debat onmogelijk hebben gemaakt”, vreest ze.

De minister “betreurt uiteraard” dat het zo is gelopen. “Het bij voorbaat uitsluiten van personen op basis van hun standpunte­n is vanzelfspr­ekend principiee­l onjuist en onwenselij­k voor een volwaardig­e discussie.” Ze had dit viertal juist uitgenodig­d vanwege “het belang van een brede dialoog en diversitei­t van opvattinge­n”, laat Kaag weten.

 ??  ?? Minister Sigrid Kaag van Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. (Foto: Het Parool)
Minister Sigrid Kaag van Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname