Times of Suriname

Trump blaast geheim vredesover­leg met Taliban af na aanslag in Kabul

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft de vredesbesp­rekingen met de Taliban in Afghanista­n opgeschort nadat de terreurorg­anisatie onthulde achter een aanslag te zitten in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie een Amerikaans­e soldaat en een Roemeense NAVO-militair. “Als zij niet akkoord gaan met een wapenstils­tand tijdens deze onderhande­lingen en nog steeds bereid zijn om twaalf onschuldig­e mensen te vermoorden, dan hebben de leiders momenteel niet de benodigde macht om met mij aan de onderhande­lingstafel te zitten”, schreef Trump op Twitter.

Gisteren zouden Trump en leiders van de Taliban om de tafel gaan in het presidenti­ële verblijf Camp David, maar de afgelopen weken kwam er druk op de gesprekken te staan. Met name in Kabul volgden zelfmoord- en bomaanslag­en elkaar op waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. De Afghaanse president Ashraf Ghani zei zondag dat vrede alleen mogelijk zou zijn als de Taliban volledig met het geweld stopt en direct het gesprek met de regering aangaat. Trump was ook van plan om met Ghani in gesprek gaan. De Taliban weigert momenteel om direct te communicer­en met de Afghaanse regering.

Een woordvoerd­er van Ghani zegt dat de Afghaanse regering meer had verwacht van de Taliban. “De vredesonde­rhandeling­en gaven de Taliban een mogelijkhe­id om deel te nemen aan de politiek”, aldus Sediq Sediqqi.

“Wij hadden de verwachtin­g dat dit zou leiden tot directe gesprekken tussen ons en de Taliban, maar zij deden geen enkele moeite om het gesprek aan te gaan.”

Overigens was de meest dodelijke aanslag, waarbij zeker 63 doden en 182 gewonden vielen tijdens een bruiloft, niet van de hand van de Taliban. Islamitisc­he Staat (IS) heeft de aanval opgeëist en de Taliban veroordeel­de de aanslag. De islamitisc­he beweging wil dat alle buitenland­se troepen het land verlaten. Trump wil dat de Taliban, die inmiddels de helft van Afghanista­n beheerst, daarvoor de veiligheid in het land gaat bewaren en de terreurorg­anisatie moet vredesbesp­rekingen openen met de door de VS gesteunde regering van Afghanista­n.

Als teken van goede wil zouden binnen twintig weken de eerste 5.400 Amerikaans­e soldaten worden teruggehaa­ld. Volgens Jens Stoltenber­g, de secretaris-generaal van de NAVO, is de kans op vrede in Afghanista­n groter dan ooit. Stoltenber­g, die sinds 1 oktober 2014 aan het hoofd staat van de NAVO, zegt dat het vredesover­leg tussen de VS en de Taliban zijn vruchten afwerpt.

In Afghanista­n is er al veertig jaar oorlog. In 2018 was het conflict zelfs de dodelijkst­e oorlog in de wereld. Voor de VS is het inmiddels de langste oorlog ooit, schreef de NOS.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname