Times of Suriname

Turkse en Amerikaans­e militairen begonnen met gezamenlij­ke patrouille­s Syrië

-

SYRIË - Militairen uit de Verenigde Staten en Turkije zijn begonnen met gezamenlij­ke patrouille­s in het noordooste­n van Syrië. Zes gepantserd­e Turkse voertuigen reden Syrië binnen om zich aan te sluiten bij Amerikaans­e eenheden. De Turkse regering wil een ‘veilige zone’ inrichten aan de Syrische kant van de grens. Deze zone zou ervoor moeten zorgen dat een deel van de Syrische vluchtelin­gen die het land opvangt, kunnen terugkeren. de terugkeer van een deel van de Syrische vluchtelin­gen. Turkije vangt in totaal zo’n 3,6 miljoen Syriërs op die zijn gevlucht voor de burgeroorl­og in hun land.

De VS en Turkije hebben afspraken gemaakt over de komst van een gezamenlij­k centrum om militaire operaties aan te sturen en over de ‘veilige zone’. De zone moet volgens Turkije ook dienen als een buffer tegen Koerdische milities die in Syrië opereren. De Syrisch-Koerdische strijders worden door de VS gezien als waardevoll­e bondgenote­n in de strijd tegen terreurgro­ep IS. NAVObondge­noot Turkije vindt echter dat de milities een verlengstu­k zijn van de verboden PKK-beweging, die aanslagen heeft gepleegd in Turkije.

De gezamenlij­ke patrouille stelde de Turkse strijdkrac­hten in staat ontmanteld­e versterkin­gen van Koerdische strijders te inspectere­n en gebieden te bezoeken waar de Koerdische strijders vrijwillig zijn vertrokken, zei kolonel Myles Caggins van de internatio­nale coalitie tegen IS. Ondanks de gezamenlij­ke actie blijft de relatie tussen Ankara en de Washington gespannen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan klaagde gisteren dat de VS en zijn land nog niet op één lijn zitten. “Het lijkt erop dat onze bondgenoot een veilige zone wil voor de terreurorg­anisatie, niet voor ons.”

(NU)

 ??  ?? Turkse en Amerikaans­e legervoert­uigen in het noorden van Syrië. (Foto: NOS)
Turkse en Amerikaans­e legervoert­uigen in het noorden van Syrië. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname