Times of Suriname

330.000 huishouden­s zonder stroom nadat Dorian Canadese kust bereikt

-

CANADA - Orkaan Dorian heeft zaterdag de Canadese kust bereikt. Eerste berichten over aangericht­e schade spreken van ontworteld­e bomen en stroomuitv­al in grote delen van de provincie Nova Scotia.

In Halifax, de hoofdstad van de provincie, is een hijskraan omvergebla­zen, maar er zou niemand om het leven zijn gekomen. Wel zitten er ruim 330.000 mensen zonder stroom, aldus een woordvoerd­er van de belangrijk­ste elektricit­eitscentra­le regio.

De Canadese premier Justin Trudeau uitte zijn zorgen op Twitter en vertelde dat de ‘veiligheid van de Canadezen garanderen’ zijn prioriteit heeft. Als Dorian gepasseerd is wordt het leger ingezet om schade te herstellen.

Dorian was boven de Bahama’s een storm van de vijfde en zwaarste categorie, maar was voordat het de kust van de VS bereikte al afgezwakt tot een storm van de

in

die derde en daarna tweede categorie. Ook Canada heeft te maken met windsnelhe­den van 150 kilometer per uur. Na Nova Scotia trekt de storm verder noordwaart­s richting Prince Edward Island. Gisteren bereikte Dorian vervolgens Newfoundla­nd. In de Bahama’s is het dodental opgelopen tot 43 maar er worden, naar verluidt, nog honderden tot duizenden mensen vermist. Een website waarop de Bahamaanse bevolking hun vermiste geliefden kan doorgeven telt inmiddels bijna zevenduize­nd namen.

De schade in de Verenigde Staten ‘viel mee’, volgens weerdeskun­digen. Vier mensen kwamen om het leven en 250.000 huishouden­s zaten zonder stroom. Op een eilandengr­oep voor de kust van North Carolina zouden achthonder­d mensen gevangen hebben gezeten in hun eigen huis door zware overstromi­ngen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname