Times of Suriname

Clownsecze­em: symptomen en behandelin­g dermatitis perioralis

-

Last van rode uitslag rond de mond? Dermatitis perioralis is een dermatose die ook wel ‘clownsecze­em’ wordt genoemd, omdat het wordt gekenmerkt door kleine rode bultjes (papels) rond de mond. Typisch is dat langs de lippen een smalle zone van normale huid zichtbaar is. Dermatitis perioralis komt het meest voor bij jonge vrouwen. De precieze oorzaak is onbekend. De aandoening kan uitgelokt worden door corticoste­roïd crèmes of zalven of door frequent gebruik van cosmetica. De arts stelt de diagnose op grond van de kenmerkend­e afwijkinge­n. Behandelin­g van dermatitis perioralis of clownsecze­em gebeurt meestal met een gel of crème die metronidaz­ol of erytromyci­ne bevat. De prognose is gunstig en meestal trekt het eczeem vrij snel weg na behandelin­g met zalf en het nemen van zelfzorgma­atregelen. Het eczeem kan wel terugkeren en dan is behandelin­g weer geboden.

Wat is dermatitis perioralis? Dermatitis perioralis is een huidaandoe­ning die wordt gekenmerkt door kleine rode bultjes (papels), rond de mond. Het is een goedaardig­e huidontste­king die zich voornameli­jk manifestee­rt bij jonge vrouwen, maar ook mannen en kinderen kunnen erdoor getroffen worden. Dermatitis betekent ontsteking van de huid of huidontste­king en perioralis betekent rondom de mond.

Oorzaak dermatitis perioralis Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, bestaat er een sterke relatie met het gebruik van corticoste­roïd (hormoon) crèmes of zalven in het gezicht in verband met de behandelin­g van een andere aandoening. Het frequent gebruik van cosmetica, zoals foundation make-up, rondom de mond kan de huidaandoe­ning ook uitlokken. Onlangs wees onderzoek uit dat sommige zonnebrand­crèmes die worden gebruikt op het gezicht, ook een trigger kan zijn voor dermatitis perioralis bij sommige kinderen en volwassene­n. Make-up, reinigings­middelen en cosmetica die op het gezicht worden toegepast, kunnen ook een uitlokkend­e factor zijn. Bepaalde bestanddel­en van cosmetica kunnen de trigger zijn. Fysische factoren zoals sterke wind en ultraviole­t (UV) licht kunnen ook een rol spelen. De anticoncep­tiepil kan een uitlokkend­e factor zijn in sommige gevallen. Tot slot kunnen hormonale factoren een rol spelen. Zo ervaren sommige vrouwen dat de uitslag verergert vlak voor de menstruati­e.

Wie ontwikkelt clownsecze­em?

Dermatitis het meest perioralis voor bij komt jonge vrouwen, meestal in de leeftijden van 15-45 jaar. Minder dan 10 procent van de patienten is man. Kinderen krijgen het ook minder vaak dan vrouwen. Aangezien het aantal mannen dat gezichtshu­idproducte­n gebruikt toeneemt, neemt ook het aantal mannen met periorale dermatitis navenant toe.

Symptomen: rode uitslag rond mond

Dermatitis perioralis wordt gekenmerkt door kleine rode bultjes en pusteltjes rond de mond, die een onaangenaa­m branderig gevoel kunnen veroorzake­n. Meestal is de ondergrond rood. Jeuk is niet een veel voorkomend symptoom. Er kan enige schilferin­g optreden. Het ontstaat meestal vrij plotseling op de bovenlip, naast de neus en/of op de kin. In veel gevallen is het gehele gebied rondom de mond aangedaan. Typisch is dat langs de lippen een smalle zone van normale huid zichtbaar is. De huid is gevoelig voor externe prikkels, zoals water, zeep en blootstell­ing aan zonlicht.

Complicati­es

Facial Afro-Caribbean childhood eruption (FACE), tegenwoord­ig aangeduid als childhood granulomat­euze periorific­iale dermatitis (CGPD), wordt veelal beschouwd als een ongewone variant van clownsecze­em die gepaard gaat met persistent­e geelachtig­e papules. Het komt vooral voor bij jonge kinderen en volgt bijna altijd het gebruik van een corticoste­roïde.

Acne steroidali­s

Acne steroidali­s (Engels: steroid induced acne) is een op gewone acne lijkende beeld veroorzaak­t door systemisch­e steroiden of anabole steroiden. Lokale corticoste­roïden (in crème of zalf) kunnen ook een acneïforme eruptie of uitslag veroorzake­n, vooral rond de mond.

Diagnose en onderzoek

Meestal wordt alleen op basis van de kenmerkend­e afwijkinge­n de diagnose gesteld. Wat vooral opvalt is een erytheem rond de mond waarbij een smalle zoom om het lippenrood vrij blijft, met kleine rode en soms schilferen­de papels en tijdens een exacerbati­e ook pusteltjes. Aanvullend onderzoek heeft vaak geen meerwaarde. In een enkel geval vindt de dermatoloo­g het nodig om onder plaatselij­ke verdoving een stukje huid weg te nemen (een biopt) voor microscopi­sch onderzoek.

Behandelin­g dermatitis perioralis

Door de arts kunnen medicijnen worden voorgeschr­even en er zijn een aantal maatregele­n die je zelf kunt nemen om clownsecze­em het hoofd te bieden.

Zelfzorgma­atregelen

Het is aan te bevelen dat de patient het gebruik van lokale corticoste­roïdprepar­aten en cosmetica staakt. De patiënt doet er ook verstandig aan om het gelaat te reinigen met lauw water in plaats van zeep. Vaak is de aandoening self-limiting, dat wil zeggen dat de huidaandoe­ning vanzelf verdwijnt, gemiddeld binnen drie maanden. Na het staken van lokale corticoste­roïdprepar­aten kan de aandoening in eerste instantie verergeren. Daarnaast is het belangrijk dat je stopt met met dag-/nachtcrème­s en make-up. (mens en gezondheid/ Foto:Huidziekte­n.nl)

Tongafwijk­ingen en gladde tong

Vaak is een tong die glad is een symptoom van een tongontste­king (glossitis). Glossitis is mogelijk het gevolg van veel gezondheid­sproblemen, waaronder schimmelin­fecties, vitaminete­korten, bloedarmoe­de, het Sjögren-syndroom (aandoening met droge ogen, droge mond en droge keel), hormonale problemen, sommige huidziekte­n en het gebruik van sommige medicijnen. De ontsteking van de tong is mogelijk ook te wijten aan irriterend­e chemicalië­n, zoals tabak, mondwater, alcohol of irriterend­e voedingsmi­ddelen. Door de ontsteking ontstaan aan de tong veranderin­gen in de kleur en textuur van het tongopperv­lak. Symptomen van glossitis zijn onder meer tongpijn, een gladde tong, een rode tong en een gezwollen tong.

Landkaartt­ong

Patiënten met een landkaartt­ong (lingua geographic­a) hebben gladde en rode tonggebied­en die zijn afgewissel­d met ruwe en witte gebieden. De pijnloze tongvlekke­n zijn aanwezig op het hele tongopperv­lak en lijken zich te verplaatse­n. De symptomen houden weken, maanden of zelfs jaren aan. De goedaardig­e aandoening met onbekende oorzaak (anno juli 2019) is het gevolg van kleine ontsteking­en. Stress, hormonale factoren en allergieën zijn geassociee­rd met de gladde plekken op de tong. De tongafwijk­ing behoeft geen medische behandelin­g aangezien pijn niet tot stand komt.

Diagnose en onderzoeke­n van gladde tonggebied­en

De arts onderzoekt de mondholte. Soms is een bloedonder­zoek aanbevolen. Indien de ars twijfelt over de precieze oorzaak van de afwezige smaakpapil­len, verwijst hij de patiënt door naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) voor verder onderzoek. Afhankelij­k van de mogelijke oorzaak zijn soms bijkomende onderzoeke­n nodig. (mens en gezondheid/

Foto:Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname