Times of Suriname

Krentenbaa­rd (impetigo): symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Krentenbaa­rd symptomen bestaan uit bloederige of honinggele korstjes. Ook kunnen er blaren ontstaan. Krentenbaa­rd is een zeer besmetteli­jke infectie en 1 tot 3 dagen na besmetting ontstaan er huidafwijk­ingen. Krentenbaa­rd is een regelmatig voorkomend­e besmetteli­jke (oppervlakk­ige) huidaandoe­ning, die veelal veroorzaak­t wordt door een stafylokok­bacterie en soms door een streptokok­bacterie. De infectie komt meestal voor in het gezicht rond de neus of mond.

Wat is krentenbaa­rd?

Oppervlakk­ige huidinfect­ie De medische benaming van krentenbaa­rd is impetigo. Krentenbaa­rd is een besmetteli­jke infectie van de huid, die vooral voorkomt bij kinderen van 1 tot 8 jaar. Krentenbaa­rd is een oppervlakk­ige huidinfect­ie. De infectie is meestal rond de neus of mond aanwezig, maar kan op het gehele lichaam voorkomen.

Krentenbaa­rd en klachten

symptomen

Krentenbaa­rd manifestee­rt zich vaak op een plaats waar de huid beschadigd is. Een schaafplek­je, krabplekje of eczeem vormt een toegangswe­g (porte d’entrée) voor bacteriën. Er ontstaan ter plaatse enkele wondjes, rode plekjes met blaar-, pus- of korstvormi­ng. Deze ontstoken plekjes kunnen conflueren tot één grote plek en zich snel uitbreiden. Een blaasje dat is opengebars­ten droogt in, waarna een kenmerkend­e honinggele korst ontstaat. Wanneer er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond aanwezig zijn, dan lijkt het op een baard van krenten, vandaar de naam ‘krentenbaa­rd’. De aangedane huid kan pijn doen en jeuken. Bij krentenbaa­rd in het gezicht kunnen de lymfeklier­en in de hals opgezwolle­n zijn. (mens en gezondheid/

Foto:Zozwanger.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname