Times of Suriname

Nagelriemo­ntsteking (paronychia): symptomen en behandelin­g

-

Wat is een nagelriemo­ntsteking of paronychia, en wat kun je doen aan een nagelriemo­ntsteking? Een ontsteking van de huidplooi rondom een vinger- of teennagel (nagelwal), wordt paronychia, omloop of nagelriemo­ntsteking genoemd. De nagelwal wordt pijnlijk (bij aanraking) en zwelt op, hetzij plotseling acute paronychia genoemd -, hetzij geleidelij­k - chronische paronychia genoemd. Dit is afhankelij­k van de oorzaak. De aandoening kan - zeker indien deze onbehandel­d blijft - één of meerdere nagels aantasten. De behandelin­g van paronychia bestaat uit medicijnen en zelfzorgma­atregelen. Slechts zelden is een chirurgisc­he behandelin­g nodig. In lichte gevallen van nagelriemo­ntsteking kan meerdere malen per dag een badje met soda helpen.

Wat is een nagelriemo­ntsteking?

Paronychia is de medische term voor een ontsteking van de nagelriem of de nagelwal van een vingernage­l of teennagel. De nagelwal is de huid rond de nagels en de nagelriem is het huidrandje dat op de nagel aansluit. Het is een courante aandoening, waarbij twee vormen worden onderschei­den: de acute vorm die plotseling optreedt en de chronische vorm die geleidelij­k ontstaat en vaak ook langer aanhoudt. Chronische paronychia wordt meestal gezien bij de ‘ingegroeid­e teennagel’.

Pyogeen paronychia

Pyogeen betekent ‘etterverwe­kkend’. Deze variant wordt veroorzaak­t door bacteriën, vaak stafylokok­ken en/of streptokok­ken, na een wondje of beschadigi­ng van de huid. Hierdoor krijgen ze de kans zich te vermenigvu­ldigen. Kleine traumata worden veroorzaak­t door slechte nagelhygië­ne, duimzuigen, nagelbijte­n, het te kort afknippen van de nagels en peuteren. Acute paronychia betreft meestal een pyogene paronychia.

Candida-paronychia

Dit

is

candidiasi­s

(schimmelin­fectie) van de nagelriem(wal), wat gepaard gaat met pijnlijke roodheid en zwelling. De boosdoener is Candida albicans - een gist die bij vrijwel iedereen aanwezig is als een normale bewoner van de huid. Als gevolg van een langdurige beschadigi­ng van de nagelrieme­n kan deze chronische variant ontstaan. Het komt vaak voor bij mensen die vaak natte handen hebben of hun handen vaak wassen. Hierdoor wordt de huid rond de nagels opgeweekt en toegankeli­jk voor microrgani­smen.

Nagelriemo­ntsteking symptomen

De symptomen van acute paronychia treden meestal binnen een dag op en bestaan uit een rode en (druk-)pijnlijke zwelling aan één kant van de nagelwal met pusvorming in de nagelwal of onder de nagel. Indien de aandoening niet wordt behandeld, kan de nagel loslaten van het nagelbed en na verloop van tijd zelfs afvallen.

De symptomen van chronische paronychia ontwikkele­n zich geleidelij­k over een periode van enkele maanden. Gezwollen, rode en pijnlijke nagelrieme­n staan voorop. Er is vaak geen sprake van pusvorming. De aandoening kan op de lange duur aanleiding geven tot een verkleurin­g en slecht uitgroeien van de nagelplate­n.

Anamnese onderzoek

en

lichamelij­k

De diagnose van paronychia is voornameli­jk gebaseerd op anamnese en lichamelij­k onderzoek. Soms is aanvullend­e onderzoek nuttig.

Identifice­ren van de ziekteverw­ekker

Pyogeen paronychia is het gevolg van een bacteriële infectie; daarom kan een kweek helpen bij het identifice­ren van het veroorzake­nde organisme. Het KOH-preparaat wordt gebruikt voor de directe diagnostie­k van schimmelin­fecties van de huid en kan nuttig zijn als een Candidainf­ectie wordt vermoed, zoals bij chronische paronychia. De Tzanck test (of uitstrijkj­e) kan worden gebruikt om de leden van de virale familie herpesviri­dae te detecteren.

Beeldvorme­nd onderzoek

Hoewel beeldvorme­nd onderzoek vaak niet nodig is bij paronychia, kan een röntgenfot­o van de vingertop nodig zijn bij vermoeden van osteomyeli­tis, een infectie van het bot. Dit kan het geval zijn bij terugkeren­de infecties, verhoogde bezinking (BSE), of de aanwezighe­id van risicofact­oren voor osteomyeli­tis. Een röntgenfot­o kan ook verkregen worden als een vreemd lichaam (corpus alienum) wordt vermoed of als er sprake is van een recent vingertrau­ma.

( mens en gezondheid/ Foto:Donnafanpa­ge)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname