Times of Suriname

Hoe help ik heb een blaar: behandelin­g volgens blaartype

-

De meeste mensen krijgen wel eens te maken met een blaar. Vooral in de zomer komen ze veel voor. Een blaar kan zeer vervelend en pijnlijk zijn. Daarom willen we er zo snel mogelijk vanaf. Eerst is het belangrijk om te weten welke soort blaar je hebt. Er zijn drie verschille­nde types van blaren. Elk type blaar ontstaat op een andere manier en heeft ook een andere verzorging nodig om te genezen. In geval van infectie moet je op consult bij de huisarts.

Wat is een blaar?

Een blaar is een wond die ontstaat door druk. Hierbij kan het zijn dat de wond onder de huid nog gesloten is of dat de huid al open gescheurd is. Er zijn drie categorieë­n blaren, namelijk de bloedblaar, de drukblaar en de brandblaar.

Bloedblaar

Bij een bloedblaar is er op een plaats heel veel druk ontstaan. Deze druk kan door verschille­nde factoren komen. Wanneer er onder onze huid zich een bloedvat bevindt wordt er ook op dit bloedvat druk gezet. Wanneer de druk te groot wordt, kan de huid scheuren. Als er dan nog wrijvingsd­ruk ontstaat door bijvoorbee­ld te wandelen in te kleine schoenen kan ook dit bloedvat scheuren. Het gevolg is een blaar die bloed en heel pijnlijk is.

Oorzaken van een bloedblaar

Een bloedblaar ontstaat voornameli­jk door druk en wrijvingsk­racht. Denk hierbij aan alles wat schuurt zoals een rand van een sandaal of een schoen, een te kleine armband, … Je krijgt makkelijke­r een blaar wanneer spullen te klein zijn, maar je toch probeert om ze nog te dragen. Verder kan een bloedblaar ook door een ongeluk ontstaan. Zo kan je een bloedblaar krijgen als je gereedscha­p laat vallen op je huid zoals een hamer. Dergelijke ongelukken kunnen moeilijk vermeden worden, zorgen voor het ontstaan van een blaar.

Drukblaar

Als men spreekt over een blaar, bedoelt men meestal een drukblaar. Een drukblaar kan je heel makkelijk oplopen. Deze blaar ziet er uit als een gevuld blaasje op je huid. In dit blaasje zit wondvocht. Wanneer je een grote blaar hebt, kunnen er enkele centiliter­s vocht tussen je weefsel en de huid zitten. Ook de huid wordt enorm uitgezet door de hoeveelhei­d vocht en krijgt het een witte kleur. Deze blaar is ook heel pijnlijk. Verder komt een drukblaar voornameli­jk op de handen en voeten voor.

Oorzaken van een drukblaar

Een drukblaar ontstaat door druk en wrijvingsk­racht op de huid. Denk hierbij aan sokken of andere kledingstu­kken die tegen de huid drukken. Ook gereedscha­p kan hier een rol spelen. Door tijdens het werk vaak eenzelfde handeling uit te voeren kan er na een tijd druk ontstaan op de huid. Denk aan bladeren vegen, timmeren, houthakken, … Door het gereedscha­p goed vast te nemen en kracht te zetten om de taak te kunnen uitvoeren, zal je ongemerkt meer druk zetten op de huid zelf.

Brandblaar

Een brandblaar is een blaar die je kan krijgen door hitte. Bij verbrandin­g is het een natuurlijk­e reactie van de huid om op te zwellen en rood te worden. Bij een tweedegraa­ds brandwond zal er vocht ontstaan tussen de huidlagen. De huid rekt uit en wordt wit. Deze blaar is enorm pijnlijk. Het lijkt alsof de warmte helemaal door je weefsel gaat.

Oorzaken van een brandblaar

Een brandblaar komt door een ongeluk bij hitte. Zo kan je aan het koken zijn en per ongeluk een te warme vloeistof morsen of tijdens het strijken per ongeluk in contact komen met de huid. Een andere mogelijkhe­id is dat je door lang in de zon te liggen brandblare­n hebt ontwikkeld.

Hoe een blaar voorkomen

Voor alle blaren zijn er ongeveer dezelfde tips om deze te voorkomen. Draag schoenen en kledij die niet te strak om je huid zit. Schoenen en hakken die een maat te klein zijn kan je echt beter niet aandoen. Ook al zijn ze nog zo mooi of denk je niet ver te wandelen. Als je vaak blaren hebt met open schoenen kan je altijd een tweede paar schoenen of slippers meenemen om te wisselen wanneer je voelt dat je een blaar zal krijgen. Ook bij nieuwe schoenen is het beter om deze eerst in te lopen voor je een grote wandeling zal maken. Dit verkleint de kans op een blaar.

Wanneer je sokken draagt, let er dan op dat je geen rimpels in je sokken hebt voor je je schoenen aan doet. Deze rimpel kan tijdens het lopen drukken op de huid. Heb je veel last van zweetvoete­n? Ook natte sokken kunnen voor blaren zorgen. De sok schuift niet goed en je huid is kwetsbaard­er als ze vochtig is. Neem daarom altijd een paar droge sokken mee.

( mens en gezondheid/

Foto:Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname