Times of Suriname

Vlinderexa­ntheem: uitslag in het gezicht door lupus

-

Lupus is een auto-immuunziek­te die in verschille­nde gedaanten kan voorkomen. Sommige patiënten hebben alleen huidklacht­en terwijl anderen een reeks aan vervelende symptomen kunnen ervaren waaronder ontsteking­en van bloedvaten, nierproble­men en hartproble­men. Een van de meeste kenmerkend­e uitingen van lupus is echter wel het vlinderexa­ntheem in het gezicht. Het gaat om een rode uitslag die zich verspreidt over de wangen en neusbrug, maar stopt bij de nasolabial­e plooi waardoor het de vorm van een vlinder krijgt. Wat is lupus?

Lupus is een auto-immuunziek­te die voorkomt in een aantal varianten. Normaal gesproken worden door het immuunsyst­eem in het lichaam eiwitten ingezet om ons te beschermen tegen ziekten, oftewel antilicham­en. Wanneer de antilicham­en in contact komen met schadelijk­e bacteriën of virussen dan hechten ze zich hieraan in een poging het lichaam te beschermen. Bij een auto-immuunziek­te zoals lupus gaat er echter iets mis: de antilicham­en vallen dan ten onrechte juist gezonde lichaamsce­llen aan en maken deze kapot. Het gevolg is dat er ontsteking­en en beschadigi­ngen in weefsels ontstaan.

Verschille­nde typen lupus

Lupus kan zich op verschille­nde manieren uiten. Zo kan het beperkt worden tot een huidziekte, waarbij men alleen symptomen krijgt die de huid aantasten. Het is echter ook mogelijk dat letterlijk vrijwel alle organen in het lichaam erdoor worden aangedaan. We onderschei­den daarbij de volgend

Symptomen

De ziekte lupus kan zich uiten in diverse symptomen, waaronder bloedarmoe­de, fenomeen van Raynaud, ontsteking­en van bloedvaten, artritis, nierproble­men, hoge bloeddruk, hartaandoe­ningen, haarverlie­s, psychoses en longontste­kingen. Een van de meest kenmerkend­e symptomen van de ziekte lupus is echter wel het vlinderexa­ntheem.

Wat is vlinderexa­ntheem?

Vlinderexa­ntheem is een vorm van uitslag die kan voorkomen bij lupus-patiënten. Het gaat om een rode uitslag op beide wangen en de neusrug, waarvan de vorm nog het meeste wegheeft van een vlinder met uitgestrek­te vleugels. In het Engels wordt gesproken van een malar rash. De uitslag is rood tot paars en kan gepaard gaan met een verdikking van de huid op de aangedane plek. Opvallend genoeg strekt de uitslag zich niet uit tot voorbij de nasolabial­e plooi. De vlindervor­mige uitslag kan lijken op een zonneverbr­anding. Niet iedere lupuspatië­nt krijgt te maken met deze kenmerkend­e uitslag. Naar schatting krijg circa 45 tot 6 procent er last van. Het komt het meeste voor bij mensen met de systemisch­e variant van lupus. Het ontstaan van de uitslag kan een arts wel op het spoor van lupus zetten. Naast lupus komt het vlinderexa­ntheem ook nog voor bij enkele andere aandoening­en waaronder wondroos (erysipelas), de ziekte van Lyme, het syndroom van Bloom (BloomTorre-Machacek syndroom), dermatomyo­sitis, homocystin­urie en pellagra.

Een vlinderexa­ntheem kan optreden in verschille­nde gradaties, van mild tot ernstig. Het is doorgaans niet pijnlijk maar kan wel enigszins jeuken. Sommige patiënten ervaren een warm gevoel op de plek van de uitslag, alsof het om een ontstoken plek gaat. Een vlinderexa­ntheem laat geen littekens achter. Veel lupus-patiënten ervaren het ontstaan van een vlinderexa­ntheem als vervelend. Niet alleen kan de uitslag jeuken, het maakt de ziekte ook ineens erg zichtbaar. Dit kan er bijvoorbee­ld toe leiden dat men op straat wordt nagestaard. Ook kunnen mensen onterecht denken dat de uitslag besmetteli­jk is en er daarom voor terugdeinz­en. Is er sprake van een ernstige opvlamming van het probleem dan is het mogelijk hiertegen een steroïdenc­rème te gebruiken die op recept bij de apotheek te verkrijgen is. Andere remedies die kunnen helpen om vlinderexa­ntheem te bestrijden zijn Tacrolumus zalf (merknaam Protopic), het medicijn Plaquenil (ook gebruikt bij reuma en malaria) en diverse immunosupp­resieve medicijnen. Het is vaak een kwestie van proberen om te zien wat het beste werkt omdat dit per patient erg verschilt.

Wie last heeft van een vlinderexa­ntheem kan het beste even blootstell­ing aan de zon vermijden. Dit zorgt er namelijk voor dat de huid verder uitdroogt, wat ertoe kan leiden dat de jeuk toeneemt. Geeft het vlinderexa­ntheem ook pijnklacht­en dan kan men hiervoor een pijnstille­r gebruiken. Bij een goede verzorging duurt het gewoonlijk circa een week voordat de uitslag helemaal is weggetrokk­en. (mens en gezondheid/

Foto:Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname