Times of Suriname

Wereld Suïcide Preventie Dag

-

Op 10 september is het ‘Wereld Suïcide Preventie Dag’ Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijk­e gezondheid­sproblemen.

Mensen branden op 10 september om 20.00 voor het raam een kaars om steun te betuigen aan het voorkomen van zelfmoord, voor de dierbaren die door suïcide verloren zijn gegaan en voor de overlevend­en van een zelfmoordp­oging. Zelfmoord is één van de belangrijk­ste doodsoorza­ken ter wereld. Jaarlijks sterven een miljoen mensen door zelfmoord. Dat is meer dan het aantal mensen dat in oorlogen of bij terroristi­sche aanslagen om het leven komt of vermoord wordt. In 2020 zal het aantal zelfdoding­en tot 1,5 miljoen mensen per jaar zijn gestegen. Zelfmoord, zelfdoding of suïcide (Latijn: suicidium, van sui = zelf/zichzelf en caedere = doden)is de benaming voor het opzettelij­k beëindigen van het eigen leven. Als een poging is mislukt spreekt men van zelfmoordp­oging (tentamen suicidii, TS). Zelfmoord verschilt van euthanasie, waarbij het leven op eigen verzoek door een ander wordt beëindigd. Een variant op zelfmoord is zelfeuthan­asie, waarbij de zelfmoord in relatieve openheid gebeurt door er andere mensen bij te betrekken. Het motief voor het plegen van zelfmoord is niet altijd duidelijk. Soms laat degene die zelfmoord pleegt een document (bijvoorbee­ld een afscheidsb­rief of een bericht op social media) achter, waaruit blijken kan wat de persoon in kwestie heeft bewogen om tot deze daad over te gaan. Sommige geneesmidd­elen kunnen depressies en zelfmoordg­evoelens veroorzake­n of verergeren. Émile Durkheim deed in Le Suicide uit 1897 onderzoek naar zelfmoord en wist met behulp van statistiek een ogenschijn­lijk heel psychologi­sch onderwerp te beschrijve­n als een sociaal feit. Hij maakte daarbij onderschei­d tussen egoïstisch­e, altruïstis­che, anomische en fatalistis­che zelfmoord. Risicofact­oren die leiden tot een verhoogde kans op zelfmoord zijn psychische stoornisse­n zoals depressie, dysthymie, bipolaire stoornis, persoonlij­kheidsstoo­rnissen zoals schizofren­ie mogelijk in combinatie met middelenmi­sbruik zoals alcoholism­e en het gebruik van sommige medicatie zoals benzodiaze­pines. Meer impulsieve zelfmoord of zelfmoordp­ogingen kunnen worden veroorzaak­t door hoge stress naar aanleiding van financiële problemen, problemen met relaties en werk, een uitzichtlo­ze medische conditie, sociale isolatie, pesten, seksueel misbruik en mishandeli­ng. Bepaalde bevolkings­groepen met verhoogde sociale isolatie hebben een verhoogd risico zoals homoseksue­len en transgende­rs. Familieach­tergrond, jeugdtraum­a, blootstell­ing aan zelfmoordg­edrag van anderen en beschikbar­e middelen zijn ook kansverhog­end. Degenen die eerder zelfmoord hebben gepoogd, lopen een duidelijk hoger risico op toekomstig­e pogingen. Volwassene­n met meerdere jeugdtraum­a’s of psychische aandoening­en hebben een sterk verhoogd risico.

Eén van de meeste gebruikte theorieën over zelfmoord spreekt van een gevoel last te zijn voor de omgeving samen met het gedachteco­nstructie er alleen voor te staan, zich sociaal geïsoleerd te voelen, de meest gevaarlijk­e combinatie is waarin het denken aan zelfmoord ontstaat. En zeker wanneer dit gevoel als stabiel en onverander­lijk wordt ervaren. Om vervolgens zelfmoord te plegen, bezit de persoon vaak ook over een aangeleerd­e verminderd­e doodsangst of heeft een grotere tolerantie tegenover pijn. Acute waarschuwi­ngssignale­n voor zelfmoord zijn praten over zelfmoord of praten over geen reden tot leven meer hebben en zoeken naar middelen en methoden. (Bron: Beleven enWikipedi­a)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname