Times of Suriname

Ook chroom-6 aangetroff­en in verf van Utrechtse trams

-

UTRECHT - In de verflaag van de tramstelle­n van Regiotram Utrecht is de gevaarlijk­e stof chroom-6 aangetroff­en, maakte de provincie Utrecht gisteren bekend. Vorige week werd de stof ook al aangetroff­en in de verflaag van Haagse trams en bij de werkplaats van de Amsterdams­e vervoerder GVB.

De aanwezighe­id van de stof kwam aan het licht na een onderzoek door onderhouds­partij Stadler. De werkzaamhe­den aan de trams zijn voorlopig stilgelegd, laat de provincie weten.

Chroom-6 wordt gebruikt in verf om roestvormi­ng tegen te gaan. Het vormt niet direct een risico voor de gezondheid. Pas als de verflaag wordt bewerkt, door bijvoorbee­ld schuren of verhitten, kan het schadelijk zijn.

Het kan onder meer een allergisch­e reactie veroorzake­n, maar ook neusbloedi­ngen, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker. Volgens de provincie Utrecht zijn er naar verwachtin­g geen stof- of rookdeeltj­es van de gevaarlijk­e stof vrijgekome­n bij de werkzaamhe­den aan de Utrechtse tramstelle­n. Alle medewerker­s van de onderhouds­partij zijn vrijdag bij een presentati­e op de hoogte gesteld. Daar waren ook een arbo-arts en veiligheid­sdeskundig­e bij aanwezig.

Vorige week vrijdag werd bekend dat er ook chroom-6 was vrijgekome­n bij werkzaamhe­den aan trams in de werkplaats van de Amsterdams­e vervoersma­atschappij GVB in Diemen. Sinds maart vorig jaar wordt er in deze werkplaats gewerkt aan het opknappen van oude trams. Vorige week werd ontdekt dat er in de verf op delen van de trams chroom-6 zit, waarna werkzaamhe­den zoals lassen, schuren en slijpen werden stilgelegd.

Ook bij oude trams van vervoersma­atschappij HTM is de gevaarlijk­e stof aangetroff­en in de verflaag. Eerder vermoedde men al dat de stof in de verf zou zitten, waardoor de herstelwer­kzaamheden van de oude trams werden stopgezet.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname