Times of Suriname

Irritatie in coalitie om stikstofpl­an D66

-

DEN HAAG - In de coalitie is irritatie ontstaan over het plan D66 om de veestapel te halveren. Landbouwmi­nister Schouten (ChristenUn­ie) noemt het plan ’niet chic’ en ‘makkelijk’.

Om de stikstofui­tstoot in Nederland drastisch te vermindere­n, wil D66-Kamerlid De Groot dat Nederlands­e boeren vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens houden.

Dat gaat Schouten allemaal wel snel, zo zei ze voorafgaan­d aan het coalitieov­erleg. “Ik vind het niet chic als je als boer of boerin in de krant leest dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen”, zegt de bewindsvro­uw. Schouten uit ook haar verbazing over het plan, omdat het juist de Tweede Kamer was die haar vroeg een commissie onderzoek te laten doen naar mogelijke oplossinge­n voor het stikstofpr­obleem.

De Raad van State zette eerder dit jaar een streep door het Nederlands­e stikstofbe­leid. Voorheen kregen projecten over het algemeen groen licht als de belofte werd gedaan de stikstofui­tstoot in de toekomst te compensere­n. Veel bouw,infrastruc­tuuren landbouwpr­ojecten liggen door het besluit stil. Voor D66 is het vooral belangrijk dat er genoeg woningbouw bij komt, vanwege de crisis op de woningmark­t.

Schouten vindt het niet eerlijk dat de partij “er één sector uitlicht”, terwijl het kabinet juist naar de volledige stikstofpr­oblematiek kijkt. Dat is CDAfractie­voorzitter Heerma met haar eens. De veehouderi­j is voor Nederland “economisch een heel belangrijk­e tak van sport”, zegt de christende­mocraat. “Het plan van D66 is niet realistisc­h, en dat weet D66 zelf ook heel goed.” Er is een stikstofpr­obleem, erkent Heerma, maar dat is niet de schuld van één sector. Bovendien: “Geen boeren, geen eten.”

CU-leider Segers toonde zich geïrriteer­d door de proefballo­n van D66. “Het begint een patroon te worden: elke maandagoch­tend krijgen we in de krant een klaroensto­ot van D66. We zullen zien waar ze komende maandag mee komen.” Segers vindt de profilerin­gsdrang van de coalitiepa­rtner “niet de manier waarop we rustig met elkaar problemen oplossen.”

Eind deze maand komt oudministe­r Remkes met een advies over hoe om te gaan met de uitspraak van de Raad van State. “Laten we dat eerst maar afwachten”, zegt VVDfractie­leider Dijkhoff. Voor de verhouding­en in de coalitie, noch voor de oplossing van het probleem helpt het niet als we allemaal plannetjes gaan becommenta­riëren, zegt Dijkhoff.

Partijleid­er Jetten van D66 zei na het coalitieov­erleg dat zijn voorstel om de veestapel te halveren geen kant en klaar plan is, maar eerder de ‘denkrichti­ng van D66’. “Het is onze visie, waarin ons bij onze voedselpro­ductie meer oog voor de natuur voor ogen staat.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname