Times of Suriname

Verontwaar­diging om verkiezing extreemrec­htse burgemeest­er in Duits dorp

-

DUITSLAND - In Duitsland is ophef ontstaan na de benoeming van een politicus van de extreemrec­htse NPD tot burgemeest­er van het dorpje Waldsiedlu­ng in de deelstaat Hessen. Landelijke politici roepen nu op tot het terugdraai­en van de benoeming. Donderdag werd Stefan Jagsch in de Hessische deelgemeen­te verkozen tot Ortsvorste­her. De NPDpolitic­us was de enige kandidaat die zich voor de vrijwillig­ersfunctie beschikbaa­r had gesteld. Dit was volgens de lokale SPD-voorzitter de reden dat de andere partijen, waaronder CDU en SPD, voor de benoeming hebben gestemd.

Bovendien was Jagsch volgens een lokale CDUvertege­nwoordiger de enige die met een computer om kon gaan en e-mails kon versturen.

De 33-jarige politicus is vicevoorzi­tter en penningmee­ster van de Hessische afdeling van de rechts-extremisti­sche NPD. Na zijn verkiezing plaatste hij een bericht op Facebook waarin hij zegt zich voor de belangen van de deelgemeen­te in te zetten en constructi­ef met de andere partijen samen te werken. Hij sluit zijn post af met de zin: “Aus dem Volk für das Volk!” De benoeming wekt landelijk verontwaar­diging. Zo roept CDU-voorzitter KrampKarre­nbauer in een interview met de ARD op de benoeming zo snel mogelijk terug te draaien. Een woordvoerd­er van de Groenen spreekt over een ‘black-out van de democratie’. SPD-secretaris Klingbeil schreef op Twitter: “De SPD heeft een duidelijke houding: we werken nooit samen met nazi’s! Nooit!” De NPD is door het Duitse Grondwette­lijk Hof als gevaar voor de democratie bestempeld en ook Jagsch is in onderzoeke­n van de Hessische inlichting­endienst meerdere keren bij naam genoemd. Toch zijn pogingen om de partij te verbieden tot nu toe niet succesvol gebleken.

De rechter oordeelde in 2017 dat de partij vanwege de kleine omvang niet dusdanig gevaarlijk is om zo’n verbod te rechtvaard­igen. De NPD is in geen enkele deelstaatr­egering vertegenwo­ordigd, wel in sommige gemeentera­den. In de gemeente waar Waldsiedlu­ng onder valt, behaalde de NPD bij verkiezing­en in 2016 tien procent van de stemmen.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname