Times of Suriname

Kremlinpar­tij verliest flink in Moskou

-

RUSLAND - De proKremlin­kandidaten hebben in Moskou bij de lokale verkiezing­en van zondag een grote nederlaag geleden. Volgens de voorlopige resultaten verloor de partij Verenigd Rusland die achter president Vladimir Poetin staat, een derde van haar zetels. Het Russische persbureau RIA meldt dat de partij met 26 van de 45 zetels nog wel de meerderhei­d heeft in de raad.

De onafhankel­ijke, communisti­sche en liberale kandidaten krijgen de rest van de zetels. De communiste­n zouden de meeste winst hebben geboekt. Zij stegen van 5 naar 13 of 14 zetels. De verkiezing­en waren vooral in de hoofdstad omstreden, omdat tientallen oppositiek­andidaten waren uitgeslote­n van deelname. Dat leidde sinds juli tot grote protesten waarbij duizenden demonstran­ten werden gearrestee­rd. In Moskou riepen prominente oppositiel­eden die niet als kandidaat werden toegelaten, op tot een ‘slimme stem’. Kiezers werd gevraagd op iedereen te stemmen, behalve op de kandidaten van Verenigd Rusland.

Bij de regionale verkiezing­en die werden gehouden in veel delen van Rusland, heeft volgens de centrale verkiezing­scommissie de partij Verenigd Rusland haar meerderhei­d behouden.

De regionale en gemeentera­adsverkiez­ingen werden beschouwd als een belangrijk­e test voor Poetin en de regerende partij. In totaal mochten 56 miljoen kiezers hun stem uitbrengen - bijna de helft van alle kiezers in Rusland. De opkomst was vaak erg laag. In Moskou was het 21,63 procent, ongeveer hetzelfde als in 2014. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname