Times of Suriname

Nostalgie: nieuwe Nokia-telefoon moet je zoals vroeger uitklappen

-

Er komen vijf nieuwe Nokiatelef­oons op de markt. Eén daarvan is een klassieke telefoon die uitgeklapt moet worden, de Nokia 2720 Flip. Maar anders dan de opklap-Nokia’s van na de eeuwwissel­ing - in het begin was Nokia haast oppermacht­ig op de gsm-markt - is dit toestel geschikt voor WhatsApp en Facebook.

Ook heeft hij de Assistent van Google voor stembedien­ing. Hij kost 89 euro.

Nokia presenteer­de ook een stevig toestel, de Nokia 800 Tough. Die is water- en stofbesten­dig en bestand tegen extreme temperatur­en, ideaal voor veeleisend­e werkplekke­n en avontuurli­jke reizen en ‘van militaire kwaliteit’, aldus Nokia. De goedkope Nokia 110 ziet er ook uit als de Nokia’s van vroeger. Verder kwam Nokia met twee wat grotere en luxere smartphone­s, de 6.2 New en de 7.2, bedoeld voor het midden van de markt.

De telefoons heten Nokia, maar worden niet gemaakt door Nokia. Dat bouwt tegenwoord­ig netwerkapp­aratuur. Nokia heeft het Finse zusterbedr­ijf HMD toestemmin­g gegeven om de naam Nokia te gebruiken voor telefoons. Dat komt door het verleden van het bedrijf. Nokia was ooit de belangrijk­ste gsm-fabrikant ter wereld, maar miste de overgang naar smartphone­s volledig. In 2014 werd Nokia gekocht door Microsoft, dat zich op de mobiele telefoniem­arkt wilde storten. De naam Nokia verdween, maar de combinatie werd geen succes en Microsoft stootte Nokia weer af.

Het werd toen opgekocht door de huidige eigenaar, HMD, dat is opgericht door de top van het oude Nokia. HMD en Nokia zijn in hetzelfde kantoor in de Finse stad Espoo gevestigd. (HLN)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname