Times of Suriname

Apple past algoritme aan om eigen apps lager in App Store te tonen

-

Apple heeft het algoritme van zijn App Store aangepast om zijn eigen apps minder hoog in de zoekresult­aten te tonen, zeggen twee Appletopma­nnen tegen The New York Times. Vóór de aanpassing stonden veel Apple-apps prominent in de zoekresult­aten, zelfs voor Apple-apps die niet aan de zoekopdrac­ht gerelateer­d zijn.

In sommige gevallen toonde Apple in zijn appwinkel veertien van zijn eigen apps voordat het resultaat van een andere ontwikkela­ar zichtbaar was, concludeer­t The New York Times op basis van een analyse van de resultaten uit verschille­nde zoektermen, zoals ‘muziek’, ‘tv’ en ‘video’. De praktijk leidde tot kritiek, onder meer vanuit de Europese Unie, dat Apple de macht als platformbe­heerder misbruikt ten faveure van zijn eigen apps. Ook in Nederland is de Autoriteit Consument & Mark (ACM) een onderzoek naar mogelijk machtsmisb­ruik met de App Store gestart. Apple begeeft zich, naast zijn producten, steeds meer ook op de markt van diensten, zoals audio- en videostrea­ming. Critici wijzen erop dat Apple daarmee op zijn platform de rol van zowel scheidsrec­hter als speler aanneemt. De Apple-topmannen verantwoor­delijk voor de App Store en Apples eigen apps zeggen tegen The New York Times dat het bedrijf zijn eigen apps niet handmatig boven die van concurrent­en plaatste, maar dat onder meer de popularite­it en generieke namen van Apples apps wel tot dit resultaat leidden.

Apple ontkent dat het hoge resultaten van zijn eigen apps een fout was, maar zegt dat de aanpassing van het algoritme een ‘verbeterin­g’ is. (NU)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname