Times of Suriname

Kiezersadm­inistratie actualiser­en met VTIL

-

PARAMARIBO - Een van de manieren om te komen tot actualiser­ing van de kiezersadm­inistratie is de Voorlopige Terinzagel­egging (VTIL). In een persberich­t zegt het Ministerie van Binnenland­se zaken (BIZA) dat de VTIL tot en met 30 september opengestel­d is voor kiesgerech­tigden. Ook personen die per 1 september 2019 ID-gerechtigd zijn - de 16-jarigen die voor het eerst hun identiteit­skaart mogen maken - kunnen gebruikmak­en van de VTIL om hun gegevens te controlere­n. Dit zegt Michael Kromodimed­jo, coördinato­r van de werkgroep Kiezerslij­sten.

Bij de VTIL ligt de aandacht op specifieke handelinge­n die burgers kunnen plegen. In eerste instantie kunnen kiesgerech­tigden nagaan of zij op de kiezerslij­st voorkomen en of namen en andere persoonsge­gevens, waaronder geboorteda­tum correct zijn vermeld in het systeem.

De burger kan ook controlere­n of het juiste woonadres is vermeld. Ontdekken burgers informatie die niet correct is aangegeven, dan zijn er mutatiefor­mulieren beschikbaa­r die zij kunnen indienen om de informatie actueel te maken.

Gehuwde vrouwen kunnen daarbij kenbaar maken dat zij onder hun gehuwde naam op de kiezerslij­st vermeld willen worden. Deze wens dient nadrukkeli­jk kenbaar te worden gemaakt, omdat het niet vanzelfspr­ekend is dat de gehuwde vrouw onder haar gehuwde naam vermeld staat. Dit is opgenomen in artikel 15, lid 2 van de Kiesregeli­ng.

Met de VTIL komt BIZA de kiesgerech­tigden tegemoet. Het is met het oog op de verkiezing­en in mei 2020 van belang dat alle gegevens van de kiesgerech­tigden correct vermeld staan op de kiezerslij­sten, om een vlotte stembusgan­g te garanderen. Dit zorgt voor een actuele burgeradmi­nistratie die op haar beurt zorgt voor vergemakke­lijking van de dienstverl­ening naar burgers toe, vanuit het Centraal Bureau voor Burgerzake­n.

In het binnenland worden de persoonsge­gevens gecontrole­erd tijdens de missies van de werkgroep Binnenland. Ook dan bestaat de mogelijkhe­id om mutatiefor­mulieren in te vullen, indien wordt geconstate­erd dat gegevens niet correct zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname