Times of Suriname

Trump kondigt maatregele­n aan na stijging olieprijs

-

WASHINGTON - De prijzen van ruwe olie zijn maandag in Azië met meer dan 10 procent gestegen. Hiermee reageren de markten op de aanval op twee olie-installati­es in Saudi-Arabië, waardoor de helft van de Saudische olieproduc­tie stilligt. Dat is zo’n 5 procent van de gehele productie wereldwijd. De prijs van Brentolie steeg volgens persbureau aan het begin van de handelsdag in Singapore met 11,73 dollar naar 71,95 dollar per vat om daarna terug te zakken tot net onder de 68 dollar (circa 61 euro).

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft als gevolg hiervan maatregele­n aangekondi­gd om te voorkomen dat de olieprijze­n al te erg omhoog schieten. “Vanwege de aanval op Saudi-Arabië die gevolgen kan hebben voor de olieprijze­n, heb ik toestemmin­g gegeven voor het gebruik van de strategisc­he oliereserv­e, als dat nodig mocht zijn, om met een nader vast te stellen hoeveelhei­d te zorgen dat de markten voldoende bevoorraad worden”, liet Trump gisteren weten via Twitter. De strategisc­he reserve van de Verenigde Staten waar Trump op doelt, is aangelegd na de oliecrisis van 1973 en is opgeslagen in vier ondergrond­se depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. Een anonieme regeringsm­edewerker zegt tegen persbureau Reuters dat het niet anders kan dan dat Iran achter de grootschal­ige droneaanva­l op de Saudische olie-installati­es zit. “Er is geen enkele twijfel aan dat Iran hier verantwoor­delijk voor is. Het maakt

ANP niet uit van welke kant je het bekijkt, er is geen ontkomen aan. Er is geen andere kandidaat.” Volgens de regeringsm­edewerker is er bewijs dat de aanval niet uit het zuiden kwam, waar Jemen ligt en waar de Houthi’s actief zijn, die de aanval hebben opgeëist.

(NRC.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname