Times of Suriname

Unieke Ganesh Chaturthi-viering te Johanna Margaretha

-

PARAMARIBO - Dit jaar heeft de Shri Ganga Narmada Dewi Mandir te Johanna Margaretha Ganesh Chaturthi op een unieke manier gevierd. Ganesh Chaturthi is een hindoe feestdag ter ere van Ganeshaji, de olifanthoo­fdige zoon van Shivaji en Parvatiji, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk.

Op 2 september dit jaar werd een beeld van Ganeshji, gemaakt van klei, meegenomen naar de Commewijne­rivier en daarin gelaten. Zo een heugelijk en ceremoniee­l gebeuren wordt de Ganesh Visarjan genoemd.

“Het geeft ons een voldaan gevoel. We zijn zeer tevreden en blij met dit feit. Het bestuur van de Shri GangaNarma­da Dewi Mandir heeft het initiatief genomen om dit feest met z’n allen te vieren. De Ganesh Murti (beeld van Ganesh) werd dagen daarvoor gemaakt door enkele vrouwen van het bestuur. Op een heel creatieve manier met heel veel liefde en devotie werd deze murti van klei tot stand gebracht en daarna werd een zilveren kleurtje aangebrach­t”, vertelt voorzitter van de Mandir, Soeradj Mangre.

Op de Ganesh Chathurti-dag werd er puja en havan verricht. Aan Ganeshji werd geofferd 108 doebaghaas, 108 ladoos, recitatie van 108 namen et cetera. Ook werd hij versierd met mala’s van doebaghaas, een bloemensja­al en dhoti. Na de puja bracht men hem vol trots dansend en zingend naar de boten toe en voer men de Commewijne­rivier op. Op een bepaalde hoogte werd er aarti en pravachans gedaan, bhadjans gezongen en het beeld werd in de rivier gelaten. De voorzitter wil eenieder die heeft geholpen bij de totstandko­ming van deze gezegende dag uit het diepst van zijn hart bedanken. “Dit jaar hebben de buurtbewon­ers van Johanna Margaretha dit festijn voor de tweede keer op een heel unieke manier en met grote toewijding gevierd. Deze activiteit was voor alle gelovigen een bijzondere belevenis met heel veel zegen van Ganeshji.”, aldus Mangre.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname