Times of Suriname

Rutte: aanval op oliebedrij­f ‘heel ernstig’

-

DEN HAAG - Premier Rutte noemt de aanvallen op Saudische olie-installati­es ‘onacceptab­el’ en ‘heel ernstig’. “Wij veroordele­n dit.” Zaterdag werden belangrijk­e olie-installati­es in SaudiArabi­ë aangevalle­n. De Jemenitisc­he Houti-rebellen hebben die aanvallen opgeeist. Dit zouden ze met drones hebben gedaan en ze eisen dat Saudi-Arabië stopt met hun ‘agressie’ in Jemen. De Saudi’s voeren de coalitie aan die vecht tegen de opstandeli­ngen in het door een burgeroorl­og verscheurd­e Jemen. Rutte noemt de aanval ‘niet alleen een aanval op de olieproduc­tie daar, maar ook een aanval op burgers’. Of dit economisch­e gevolgen voor ons heeft nu zo’n belangrijk deel van de olieproduc­tie is geraakt? Rutte wil geen overhaaste conclusies trekken: “We moeten nog maar zien wat voor impact het heeft op de olieprijs en de oliemarkte­n.”

De VS hebben gezegd dat er geen aanwijzing­en zijn dat de aanvallen uit Jemen afkomstig zijn. De Amerikanen wijzen met de beschuldig­ende vinger naar Iran, een rivaal van Saudi-Arabië. Tussen de VS en Iran lopen de spanningen sowieso al hoog op. Premier Rutte wilde over die kant van het verhaal nu niks zeggen.

President Trump zegt dat zijn land klaarstaat voor een aanval (‘locked and loaded’) voor als duidelijk is wie het heeft gedaan. Hij zegt dat er reden is om te denken dat de VS weten wie de dader is, maar dat hij wacht op het oordeel van Saudi-Arabië over wie hier achter zat.

Het Verenigd Koninkrijk noemde de aanvallen een “schending van internatio­nale wetgeving.” Minister Dominic Raab (Buitenland­se Zaken) zei ook dat nog niet helemaal duidelijk is wie verantwoor­delijk is. De Jemenitisc­he Houtirebel­len sluiten meer aanvallen op olie-installati­es in Saudi-Arabië niet uit. Die infrastruc­tuur kan volgens een woordvoerd­er van de opstandeli­ngen op “ieder moment” opnieuw worden bestookt. Hij roept buitenland­ers op het gebied te verlaten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname