Times of Suriname

Rotterdams­e islamitisc­he hogeschool krijgt ultimatum van minister

-

DEN HAAG - Onderwijsm­inister Ingrid van Engelshove­n eist dat de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam (IUASR) binnen drie maanden afstand neemt van discrimine­rende uitspraken van haar rector. Anders verliest de hogeschool haar erkenning.

Rector Ahmet Akgündüz deed in 2018 op de Turkse televisie uitspraken over aanhangers van de islamtisch­e geestelijk­e Fethullah Gülen. Die waren haatzaaien­d, concludeer­t een commissie die de uitlatinge­n in opdracht van de minister onderzocht.

Akgündüz zei tijdens de tvuitzendi­ng dat de plegers van de couppoging in Turkije in 2016 volgens de islamitisc­he leer de doodstraf mogen krijgen: “Jullie mogen met deze lui doen wat jullie willen”, voegde hij daar later aan toe. De rector hield aanhangers van Gülen verantwoor­delijk voor de coup; zij zijn een van de belangrijk­ste mikpunten van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De IUASR moet op de website en met een advertenti­e in een landelijke krant duidelijk maken dat ze niet achter de uitspraken staat. Doet de instelling dit niet binnen drie maanden, dan verliest ze haar recht om graden uit te delen, zegt Van Engelshove­n. De hogeschool is voorlopig niet van plan zich naar de waarschuwi­ng te schikken en zal de rechter vragen het ultimatum van de minister te verwerpen. De waarschuwi­ng is “nu op zijn plaats”, zegt Van Engelshove­n, omdat onderwijsi­nstellinge­n zich horen in te zetten voor “de bevorderin­g van het maatschapp­elijk verantwoor­delijkheid­sbesef van hun studenten”. Volgens de wet houdt dat onder meer in dat de school en vertegenwo­ordigers daarvan geen discrimine­rende uitspraken doen, aldus de minister.

In juni ontnam Van Engelshove­n de lesbevoegd­heid van een andere islamitisc­he hogeschool in Rotterdam: de Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS). De instelling had faillissem­ent aangevraag­d en functionee­rde op financieel en bestuurlij­k vlak onvoldoend­e. (NU)

 ??  ?? Een krantendru­kkerij. (Foto: NOS)
Een krantendru­kkerij. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname