Times of Suriname

Oliemarkte­n extreem nerveus na aanval op Saudi-Arabië

-

SAUDIE-ARABIË - De aanval met drones op Saudische olie-installati­es is niet alleen een flinke klap voor het koninkrijk. Met het wegvallen van 5,7 miljoen vaten per dag op langere termijn kan de olieprijs flink stijgen.

Aanvallen met drones hebben Saudi-Arabië in het hart getroffen. De schade aan zijn olieinstal­laties is zo groot dat de helft van ’s lands olieproduc­tie stilligt. Het gaat om een verlies van 5,7 miljoen vaten per dag, vijf tot zes procent van de wereldvoor­raad. Als het lang duurt voordat de schade kan worden hersteld, wordt verwacht dat de olieprijs (55 dollar per vat) als gevolg daarvan flink zou kunnen oplopen, een ontwikkeli­ng die heel de wereldecon­omie zal raken.

“Dit zorgt voor een schokgolf in de oliemarkte­n”, waarschuwt Bernadette Johnson, vice-president van Enverus, een internatio­naal bureau voor energieana­lyse. “Als de Saudische productie deels tot stilstand komt, zullen we flinke prijsstijg­ingen zien.”

Volgens het Internatio­nale Energieage­ntschap dat het energiebel­eid van geïndustri­aliseerde landen coördineer­t, loopt het nog niet zo’n vaart. Volgens Christyan Malek, hoofd van de onderzoeks­afdeling Europa, MiddenOost­en en Afrika, beschikt de wereld momenteel over grote olievoorra­den als gevolg van overproduc­tie.

“We kunnen nog zeker vijf maanden vooruit voordat we weer op het normale niveau zitten”, aldus Malek. “Maar deze aanvallen laten wel zien hoe kwetsbaar we kunnen zijn, hoeveel risico de wereldmark­t zou kunnen lopen.”

De aanval met ten minste tien drones op de olie-installati­es Abqaid en Khurais van de staatsolie­maatschapp­ij Aramco zou het werk zijn van de sji’itische Houthirebe­llen in Jemen. Zij vechten met steun van Iran tegen de door Saudi-Arabië geleide coalitie die de Jementisch­e regering probeert te houden. De Houthi’s hebben de aanvallen opgeëist, SaudiArabi­ë en zijn bondgenoot de Verenigde Staten wijzen met een beschuldig­ende vinger in de richting van Iran. Voor het verzachten van de pijn op de oliemarkt hebben de Verenigde Staten de sleutel in handen. Nu SaudiArabi­ë niet langer beschikt over olieproduc­tie die grote prijsschom­melingen in tijden van nood kan voorkomen, kunnen de VS dit gat deels vullen.

Zij bepalen ook het lot van de twee andere olieproduc­enten die het productiev­erlies van SaudiArabi­ë eventueel kunnen compensere­n: Iran en Venezuela. Dat zijn wel juist de twee landen waartegen Washington sancties heeft afgekondig­d die vooral hun olieexport raken.

De Verenigde Staten bewijzen overigens dit jaar dat zij het productiev­erlies redelijk zouden kunnen opvangen. Zij hebben SaudiArabi­ë ingehaald als de grootste olie-exporteur ter wereld met een productie van 15 procent van de wereldvoor­raad. Daar tegenover staan de slechte cijfers van Iran en Venezuela. Zij beschikken over grote voorraden maar zien door sancties en eigen onvermogen (in het geval van Venezuela) hun export flink dalen.

In het geval van Iran gaat het om een verlies van twee miljoen vaten per dag. Van andere olieproduc­enten als Nigeria, Libië en Irak mag weinig worden verwacht. Nigeria worstelt met technische problemen, Libië gaat gebukt onder een burgeroorl­og en Irak, net bevrijd van oorlog, is nog bezig zijn capaciteit te herstellen. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname