Times of Suriname

Unicef: Voedseltek­orten in Mozambique na orkanen Idai en Kenneth

-

MOZAMBIQUE Bijna één miljoen mensen in het noorden van Mozambique lijden aan voedseltek­orten, onder wie 160.000 jonge kinderen, meldt Unicef. Volgens de hulporgani­satie is de noodsituat­ie het directe gevolg van de orkanen Idai en Kenneth, die het gebied een half jaar geleden troffen. Het aantal kinderen onder de vijf jaar dat met voedelteko­rten kampt, zal binnen enkele maanden naar 200.000 stijgen, verwacht Unicef. Rond de 38.000 jonge kinderen lopen het gevaar ernstig ondervoed te raken, vreest de hulporgani­satie.

Orkaan Idai trof het gebied in maart en was de dodelijkst­e cycloon ooit in ZuidoostAf­rika: meer dan duizend mensen kwamen om. In april kostte orkaan Kenneth zeker 45 mensen het leven.

“De hoge ondervoedi­ngscijfers zijn verergerd door de verwoestin­gen in de landbouw als gevolg van de cyclone”, zegt Marcoluigi Corsi, directeur van Unicef in Mozambique. Hij stelt dat er ‘veel meer hulp’ nodig is. Mozambique is een van de armste landen ter wereld: voor de cyloon was 43 procent van de kinderen in het land chronisch ondervoed. Vanwege de voedseltek­orten verwacht Unicef dat het aantal gezondheid­sproblemen bij kinderen zal oplopen. Zo zijn er voor het eerst in jaren gevallen van pellagra gerapporte­erd, een ziekte die veroorzaak­t wordt door een tekort aan vitamine B3. Unicef vreest ook dat het aantal gevallen van malaria en diarree het komende regenseizo­en meer dan gewoonlijk zal toenemen vanwege de slechte toegang tot gezondheid­szorg. Ook verkeren de wegen in erbarmelij­ke staat.

(NU)

 ??  ?? Bewoners staan in de rij voor voedsel. (Foto: NU)
Bewoners staan in de rij voor voedsel. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname