Times of Suriname

Breuk in Venezolaan­se oppositie: klein deel wil zonder Guaidó met Maduro praten

-

CARACAS Er lijkt een breuk te ontstaan in de Venezolaan­se oppositie. Een aantal oppositiel­eden heeft een akkoord gesloten met de regeringMa­duro over onderhande­lingen zonder deelname van oppositiel­eider Guaidó, schrijft persbureau

AP.

Het zou de eerste keer zijn dat een deel van de oppositie op eigen houtje gaat onderhande­len. De bespreking­en tussen de breed gesteunde interimpre­sident en de officiële president Maduro, om een eind te maken aan de politieke en humanitair­e crisis, zijn dit weekend stukgelope­n. De president maakte daarna bekend dat hij openstaat voor een dialoog met andere oppositiep­artijen.

Vier leiders van kleinere oppositiep­artijen tekenden live op de staatstele­visie een overeenkom­st om het gesprek aan te gaan met de regering. Volgens AP vormen ze minder dan een tiende van het parlement en heeft Guaidó veel meer invloed. Guaidó, die vertegenwo­ordiger is van het laatste democratis­ch verkozen parlement in Venezuela, riep zich in januari uit tot interimlei­der van het land. Hij werd al snel door onder meer de VS en het Europees Parlement erkend als de nieuwe president van Venezuela. Maar het is hem niet gelukt om Maduro af te zetten, die steun geniet van onder meer Rusland en China. Het ZuidAmerik­aanse land is onder Maduro’s leiding in een diepe humanitair­e en economisch­e crisis beland. Er zijn ernstige voedseltek­orten en miljoenen mensen zijn het land ontvlucht. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname