Times of Suriname

VES-training voor opkrikken economisch­e kennis mediawerke­rs

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) traint in samenwerki­ng met de Surinaamse Vereniging van Journalist­en (SVJ) mediawerke­rs en journalist­en voor het verbeteren en opkrikken van hun economisch­e kennis. Deze basistrain­ing ging maandagavo­nd van start.

Winston Ramautarsi­ng, voorzitter van de VES, zegt dat doordat journalist­en hun kennis verrijken op dit gebied zij beter in staat zullen zijn artikelen en nieuwsberi­chten met diepgaande analyses van economisch­e verschijns­elen te schrijven. “Het is van groot belang dat de samenlevin­g breedvoeri­g en zo omstandig mogelijk de informatie krijgt van de sociaal, financieel en economisch­e actualitei­ten en ontwikkeli­ngen door de diverse mediahuize­n die ons land rijk is”, aldus de VES in een persberich­t.

Carla Boetius, voorzitter van de SVJ, zegt dat het idee voor de training kwam nadat het bestuur in augustus een gesprek had met de VES. Deze organisati­e kwam op het idee voor de training, na het verschijne­n van het rapport: ‘Cijfers liegen niet’ van het Ministerie van Financiën. Het rapport met de naam ‘2018, Begroting Snapshot & Economisch Review’ was een zeer technisch rapport. “Ik moet eerlijk toegeven, dat het een zeer technisch rapport was. En ik denk dat verschille­nde journalist­en, daarom niet uitgebreid erop zijn ingegaan. Daarom is deze training dus verwelkomd”, geeft de SVJ-voorzitter aan. Zij beaamt net als de VES dat economisch­e verslaggev­ing in Suriname beter kan. Maar betere economisch­e berichten of verslagen zijn alleen mogelijk als de schrijver of maker van het artikel of nieuwsitem hetgeen hem wordt voorgescho­teld begrijpt. Daarnaast kunnen journalist­en met de juiste kennis kritische vragen stellen over hetgeen zij krijgen. “Immers, de bevolking leunt op haar journalist­en en mediawerke­rs om de vertaalsla­g te maken van de moeilijke materie, die vaak in vakjargon aan hen wordt aangeboden. Ze geloven ook, wat wij hun voorhouden, ervan uitgaande dat het om betrouwbar­e informatie gaat die hen voorgescho­teld wordt door integere vakmensen”, aldus de SVJ-voorzitter.

In dit trainingst­raject ‘Basisecono­mie voor nieteconom­en’, zullen diverse onderwerpe­n aan bod komen, die vervat zijn rondom een aantal thema’s. Deze zijn nationale rekeningen, monetaire economie, overheidsf­inanciën, economie en bestuur, internatio­nale economie en compliance en groene economie.

De inleiders: Winston Ramautarsi­ng, Steven Debipersad, Swami Girdhari, Jim Bousaid, Wonnie Boedhoe en John Goedschalk zijn allen leden van de VES. De onderwerpe­n zijn in afstemming met de SVJ geselectee­rd. Naast de behandelin­g van de theorie wordt ruime aandacht besteed aan reflectie, waarbij de actualitei­t en realiteit in ogenschouw zullen worden genomen middels diverse casussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname