Times of Suriname

Amerikaans­e ambassade doneert aan organisati­es ter bestrijdin­g van hiv/aids in Suriname

-

PARAMARIBO - De Amerikaans­e ambassade in Paramaribo ondersteun­t het testen en het leren over hiv/aids, ter verbeterin­g en verlenging van de levens van Surinaamse dragers van deze ziekten.

Dit jaar was de Amerikaans­e ambassade in Suriname in staat om twee donaties te bieden aan Surinaamse organisati­es. De Surinamese Business Coalition Against hiv & aids onder leiding van Steven Mac Andrew, zal met bedrijven samenwerke­n om het stigma en de discrimina­tie omtrent dit onderwerp op de werkplaats te vermindere­n. De organisati­e Double Positive met als voorzitter Ethel Pengel, zal informatie via de media ontwikkele­n om het testen op hiv/aids te promoten.

“Het is voor ons allemaal belangrijk om te weten dat de wereldwijd­e reactie op aids op verantwoor­de wijze wordt gedeeld, wat niet alleen door één natie of regering moet worden opgelost”, zei de Amerikaans­e ambassadeu­r in Suriname, Karen Lynn Williams, tijdens de onderteken­ingsceremo­nie op de ambassade. “We moeten allemaal samenwerke­n: regeringen, ngo’s en individuen. Samen als partners zullen we vooruitgan­g boeken en verzekeren dat niemand wordt gestigmati­seerd, het doelwit wordt of wordt mishandeld vanwege hiv of aids, dat niemand te bang is om getest te worden en dat we medelevend zijn voor degene en hun families die door deze ziekte zijn getroffen.”

“Hiv en aids zijn geen probleem voor anderen”, zegt ambassadeu­r Williams. “Het is geen probleem dat één groep kwelt en geen andere. Het is een ziekte waarmee iedereen besmet kan worden. Maar het is ook een ziekte, van welke de verspreidi­ng kan worden verminderd door bewustword­ing, discussie, preventie en door te testen. Mijn dank gaat uit naar onze partners die verzekeren dat dit alles zal plaatsvind­en.”

Deze donaties worden gefinancie­rd door de Amerikaans­e President’s noodgevall­enplan ter ondersteun­ing van aids - beter bekend als ‘Pepfar’. Sinds 2010 biedt Pepfar kleine donaties aan organisati­es in het Caribisch Gebied, ter bestrijdin­g van hiv/aids.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname