Times of Suriname

Taalunie: ‘Verengelsi­ng’van universite­iten neemt ondanks weerstand toe

-

DEN HAAG - Het aantal Nederlands­e studenten aan de universite­it dat zegt enkel vakken in het Engels te krijgen, is sinds 2016 ‘beduidend’ toegenomen. Dit terwijl het maatschapp­elijk draagvlak hiervoor afneemt, meldt de Taalunie gisteren in een nieuw rapport.

De Taalunie publiceerd­e voor de tweede keer een rapport over de staat van de Nederlands­e taal, waarvoor een online enquête werd afgenomen onder ruim 3500 Nederlande­rs.

In 2016 zei 10,4 procent van de Nederlands­e universite­itsstudent­en enkel vakken in het Engels te krijgen, taalvakken daargelate­n. Dat percentage steeg in 2018 naar 20.

Ook nam het verdere gebruik van Engels aan Nederlands­e universite­iten toe: studiemate­riaal is vaker uitsluiten­d beschikbaa­r in het Engels en studenten gebruiken het Engels zelf nog meer in papers en voor onderling contact.

Aan Vlaamse universite­iten ziet de Taalunie een veel mindere mate van ‘verengelsi­ng’. De Taalunie meldt ook dat het maatschapp­elijk draagvlak voor onderwijs in een andere taal dan het Nederlands tussen 2016 en 2018 afnam van 60,9 procent naar 54,4 procent. De zogenaamde ‘verengelsi­ng’ van het hoger onderwijs is al enige tijd onderwerp van verhitte discussie. Eerder deze maand stelde onderwijsm­inister Ingrid van Engelshove­n voor dat als instelling­en in het hoger onderwijs een substantie­el deel van hun opleiding in het Engels willen gaan aanbieden, ze in de toekomst eerst moeten aantonen dat dit van meerwaarde voor de student is.

Volgens de minister is “de groei van het aantal Engelstali­ge opleidinge­n en internatio­nale studenten dusdanig dat het hoger onderwijs te veel onder druk komt te staan”. Op den duur kan daardoor zelfs de “toegankeli­jkheid van het onderwijs voor Nederlands­e studenten” worden bedreigd. Het voorstel kwam nadat een meerderhei­d van de Tweede Kamer zich in januari verzette tegen de opmars van het Engels in het hoger onderwijs. In maart deden nog eens ruim 180 hooglerare­n, schrijvers en prominente Nederlande­rs in de Volkskrant een oproep aan de Tweede Kamer om de verengelsi­ng van het hoger onderwijs tegen te gaan.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname