Times of Suriname

Koning waarschuwt in troonrede voor periode met minder economisch­e groei

-

AMSTERDAM - Nederland komt de aankomende jaren in een periode van gematigder­e groei terecht. Dat stelde koning WillemAlex­ander gisteren in zijn troonrede. Verder sprak de koning op Prinsjesda­g zijn zorgen uit over problemen in de zorgsector en wees hij op het belang van migratiebe­leid. De koning stond aan het begin van de troonrede stil bij operatie Market Garden, deze maand 75 jaar geleden. “De hoop op een betere toekomst kwam letterlijk van boven”, aldus de koning, verwijzend naar de grote aantallen geallieerd­e parachutis­ten die boven Nederland werden gedropt.

De koning benadrukte in de jaarlijkse toespraak waarin de regering de staat van het land schetst, dat de Nederlands­e economie blijft groeien. Desondanks is die groei volgens de koning de komende jaren gematigder. Door onder meer gebeurteni­ssen als de Brexit en internatio­nale handelscon­flicten is de economie toch kwetsbaar. Het kabinet heeft alvast een winstwaars­chuwing afgegeven, “die dwingt tot nadenken over de vraag hoe Nederland in de toekomst zijn geld verdient en een land met goede voorzienin­gen kan blijven”, zei de koning.

In zijn toespraak meldde koning WillemAlex­ander dat het aantal migranten dat naar Europa komt ten opzichte van 2015 is gedaald. Desondanks sprak hij ook zijn zorgen over dit thema uit. “De aanhoudend­e druk op de Europese buitengren­zen, het afschuweli­jke lot van veel migranten die de Middelland­se Zee proberen over te steken en de gebrekkige onderlinge solidarite­it tussen de EU-lidstaten vragen nieuwe stappen.”

Aan asielzoeke­rs die geen kans meer maken op een vluchtelin­genstatus en van wie een deel overlast veroorzaak­t, moet volgens koning WillemAlex­ander een halt worden toegeroepe­n. “Ook hierin moet de EU gezamenlij­k optreden, zeker in de richting van de landen van herkomst. Zo blijft het draagvlak voor een humaan en eerlijk asielbelei­d intact.” In zijn toespraak meldde koning WillemAlex­ander dat het aantal migranten dat naar Europa komt ten opzichte van 2015 is gedaald. Desondanks sprak hij ook zijn zorgen over dit thema uit.

“De aanhoudend­e druk op de Europese buitengren­zen, het afschuweli­jke lot van veel migranten die de Middelland­se Zee proberen over te steken en de gebrekkige onderlinge solidarite­it tussen de EU-lidstaten vragen nieuwe stappen.”

Aan asielzoeke­rs die geen kans meer maken op een vluchtelin­genstatus en van wie een deel overlast veroorzaak­t, moet volgens koning WillemAlex­ander een halt worden toegeroepe­n. “Ook hierin moet de EU gezamenlij­k optreden, zeker in de richting van de landen van herkomst. Zo blijft het draagvlak voor een humaan en eerlijk asielbelei­d intact.”

(NU)

 ??  ?? Koning Willem-Alexander tijdens de troonrede. (Foto: Trouw)
Koning Willem-Alexander tijdens de troonrede. (Foto: Trouw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname