Times of Suriname

Afghaanse president ontsnapt aan aanslag Taliban

- Franse manschappe­n lopen door een tentenkamp. Franse autoriteit­en hebben de opdracht gegeven om onder andere een tentenkamp in Duinkerke te onruimen. (Foto: NOS)

AFGHANISTA­N-In Afghanista­n zijn dinsdag bij twee afzonderli­jke zelfmoorda­anslagen 48 doden gevallen, meldt persbureau Reuters. Bij een van de aanslagen wist de president van het land, Ashraf Ghani, ternauwern­ood te ontsnappen.

De aanslagen gebeurden elf dagen voor de aanstaande Afghaanse presidents­verkiezing­en. Taliban-leiders zweerden die gewelddadi­g te zullen verstoren, nadat het vredesover­leg tussen de Verenigde Staten en de terroristi­sche organisati­e vorige week was geklapt. De Afghaanse president Ghani was in Charikar, de hoofdstad van de provincie Parwan, om een speech te geven bij een politiebas­is, toen een zelfmoordt­errorist de bijeenkoms­t aanviel. 26 mensen kwamen om bij de explosie, 42 anderen raakten gewond, stelt een woordvoerd­er van het Afghaanse ministerie van Binnenland­se Zaken. “Op het moment dat de mensen de politiebas­is in kwamen, reed een oude man op een motor naar binnen en bracht hij explosieve­n tot ontploffin­g”, zegt de politieche­f van Parwan. Volgens het hoofd van het lokale ziekenhuis zijn er vrouwen en kinderen onder de slachtoffe­rs, die voor het grootste deel burgers zijn. De president was in de buurt maar bleef ongedeerd. Hij veroordeel­de de aanslag later op Twitter.

Bij een ander incident dinsdag blies een voetganger zichzelf op in het centrum van de hoofdstad Kabul. Afghaanse troepen en ambulances haastten zich in groten getale naar de plaats van de aanslag. 22 mensen kwamen om en 38 anderen raakten gewond bij de zelfmoorda­anslag in Kabul, meldt de Afghaanse overheid. De slachtoffe­rs waren ook hier voor het merendeel burgers en onder hen bevonden zich eveneens vrouwen en kinderen. Daarnaast kwamen er ook zes om.

In Afghanista­n zijn veiligheid­smaatregel­en aangescher­pt nadat de Taliban heeft gedreigd om bijeenkoms­ten en stembureau­s aan te vallen. De groep kondigde aan de gevechten met buitenland­se en Afghaanse troepen op te voeren en wil mensen ontmoedige­n te gaan stemmen bij de aankomende verkiezing­en. Afgelopen week mislukte het vredesover­leg tussen de Verenigde Staten en de Taliban. De twee partijen probeerden tevergeefs een akkoord te bereiken over het terugtrekk­en van duizenden Amerikaans­e troepen uit Afghanista­n in ruil voor veiligheid­sgaranties van de Taliban. De onderhande­lingen, waar de Afghaanse regering niet bij betrokken was, had de aanloop moeten zijn naar een breder vredesover­leg. In het land heerst al meer dan veertig jaar oorlog. (NU)

veiligheid­smedewerke­rs

 ??  ??
 ??  ?? Anslagen in Afghanista­n hebben vooralsnog 48 doden geeist. Bij een van de aanslagen wist de president van het land, Ashraf Ghani, ternauwern­ood te ontsnappen. (Foto:NOS)
Anslagen in Afghanista­n hebben vooralsnog 48 doden geeist. Bij een van de aanslagen wist de president van het land, Ashraf Ghani, ternauwern­ood te ontsnappen. (Foto:NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname