Times of Suriname

Hongarije door EU-ministers ondervraag­d over mensenrech­tenschendi­ngen

-

HONGARIJE - De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga, is in Brussel door EUminister­s ondervraag­d over de vermeende mensenrech­tenschendi­ngen in haar land. Het is de eerste hoorzittin­g in de zogenaamde artikel 7-strafproce­dure, ook wel de ‘nucleaire optie’ genoemd. Op basis van artikel 7 kan Hongarije tijdelijk zijn stemrecht kwijtraken. Het is de zwaarst mogelijke straf die het Europees Parlement kan opleggen aan een lidstaat. Hongarije wordt beschuldig­d van het uithollen van de onafhankel­ijkheid van de rechtspraa­k, ondergravi­ng van de pers- en onderwijsv­rijheid en slechte behandelin­g van migranten. De procedure werd een jaar geleden in werking gesteld naar aanleiding van een rapport van GroenLinks­Europarlem­entariër Judith Sargentini.

Het land stelt echter dat de beschuldig­ingen van de EU “politiek gemotiveer­d, bevooroord­eeld en feitelijk incorrect” zijn. Varga twitterde vooraf dat Hongarije op de “brandstape­l” zou worden gelegd vanwege het afwijzen van massa-immigratie. Europarlem­entariër Sophie in ‘t Veld (D66) reageerde hierop: “Hongarije wordt niet op ‘de brandstape­l’ gelegd voor het afwijzen van massaimmig­ratie, maar voor het schenden van mensenrech­ten, kapotmaken van de rechtstaat en overtreden van EU-wetten. Speel niet de martelaar.”

“De zorgen van Nederland leven bij heel veel landen”, zei minister Stef Blok (Buitenland­se Zaken) over de procedure. “Het hele brede veld van inperking van vrijheden werd aan de orde gesteld.” Het is volgens hem echter nog te vroeg om te zeggen hoe het verder gaat. “Ik vind dat we de komende tijd echt vooruitgan­g moeten zien, en als dat niet zo is, moeten doorgaan met deze procedure.” Eind 2017 opende de Europese Commissie ook een artikel 7-procedure tegen Polen vanwege maatregele­n die de rechtsstaa­t in gevaar brengen. Sindsdien hebben meerdere hoorzittin­gen plaatsgevo­nden, maar er zijn geen verdere stappen gezet. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname