Times of Suriname

Ter Stegen behoedt Barcelona van nederlaag

- Antoine Griezmann (l) van Barcelona probeert de bal binnen de lijnen te houden, terwijl hij belaagd wordt door Achraf Hakimi. (Foto: Goal)

VOETBAL - Barcelona is er niet in geslaagd zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League te winnen. Op bezoek bij Borussia Dortmund kwam de Catalaanse grootmacht niet verder dan een doelpuntlo­os gelijkspel: 0-0. Barcelona had het als verwacht niet eenvoudig in het Signal Iduna Park. De ploeg van trainer Ernesto Valverde domineerde weliswaar vanaf de eerste minuut het balbezit, maar grote kansen leverde de openingsfa­se niet op. Een van richting veranderd schot van Antoine Griezmann scheerde na een klein kwartier voetballen rakelings voorbij het doel van Roman Bürki en uit de hoekschop die daarop volgde kopte Gerard Piqué voorlangs. Dortmund hield zich in offensief opzicht lang gedeisd, maar kreeg na 25 minuten voetballen wel de grootste kans tot dan toe. Reus dook na voorbereid­end werk van Thorgan Hazard alleen op voor Marc-André ter Stegen, maar de doelman van Barcelona wist uiteindeli­jk knap te redden. Dortmund kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en was op slag van rust opnieuw gevaarlijk: na een razendsnel­le counter vuurde Jadon Sancho in kansrijke positie over. Beide teams gingen zodoende zonder doelpunten aan de thee. De tweede helft begon vervolgens zeer spectacula­ir. Luis Suárez was kort na de onderbreki­ng dicht bij de 0-1, maar hij schoot uit een lastige hoek op Bürki. Dortmund kreeg vervolgens in de 55ste minuut een uitgelezen mogelijkhe­id om op voorsprong te komen. Marco Reus mocht na een overtredin­g van Nélson Semedo op Sancho aanleggen voor een strafschop, maar de sterspeler van die Borussen zag zijn inzet gekeerd worden door Ter Stegen. Valverde voerde vrijwel onmiddelli­jk na de misser van Reus een dubbele wissel door: Ansu Fati en Sergio Busquets werden naar de kant gehaald ten faveure van Lionel Messi en Ivan Rakitic.

Ondertusse­n was het Dortmund dat de gevaarlijk­ste ploeg bleef. Reus schoot via een verdediger van Barcelona naast, Paco Alcácer werkte van dichtbij over en opnieuw Reus moest in kansrijke positie zijn meerdere erkennen in Ter Stegen. De absolute slotfase leverde, ondanks een goede mogelijkhe­id voor Messi, geen doelpunten meer op, waardoor beide teams met een punt van het veld stapten. (VP)