Times of Suriname

Amazon geeft producten die meer geld opleveren voorrang

-

NEW YORK - Online retailgiga­nt Amazon geeft producten die het bedrijf meer geld opleveren voorrang, schrijft de Amerikaans­e zakenkrant The Wall Street Journal.

Amazon zou aan het eind van vorig jaar het zoekalgori­tme van de website hebben veranderd. Waar klanten langer dan tien jaar de relevantst­e en bestverkoc­hte producten te zien kregen na een zoekopdrac­ht, krijgen ze nu vaker producten die Amazon het meeste geld opleveren te zien, aldus The Wall Street Journal. De zakenkrant schrijft dat de aanpassing van het zoekalgori­tme niet zonder slag of stoot ging. Het team dat de zoekfuncti­e ontwerpt, zou tegen het nieuwe algoritme zijn; leidinggev­enden van het bedrijf zouden juist voor de aanpassing zijn.

De aanpassing heeft grote gevolgen voor consumente­n die producten bij het bedrijf van miljardair Jeff Bezos kopen. Mensen vinden artikelen het vaakst via de zoekfuncti­e van Amazon en de meeste aankopen komen voort uit de eerste pagina met resultaten. Mogelijke gevolgen voor EUonderzoe­k naar Amazon

Ook zou de aanpassing van het algoritme gevolgen kunnen hebben voor het onderzoek dat door de Europese Commissie en de Amerikaans­e Federal Trade Commission wordt gedaan. Zij onderzoeke­n of Amazon zijn functie als marktplaat­sexploitan­t misbruikt door data van derde verkopers te verbruiken.

Een nieuw algoritme dat producten met een grotere winstmarge naar klanten leidt, kan potentiële kopers naar eigen producten van Amazon leiden als die een hogere winstmarge hebben dan producten van derde partijen. Advocaten van het bedrijf zouden hiervoor hebben gewaarschu­wd, schrijft The Wall Street Journal. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname