Times of Suriname

Wordt Negatieve rentes het nieuwe normaal?

-

Geachte lezers van Times of Suriname

Op 11 september riep de Amerikaans­e president Donald Trump de Federal Reserve op om de rente in de VS te verlagen. Op 12 september heeft de ECB de rentetarie­ven verder verlaagd naar negatieve territoria, door haar depositota­rief te verlagen van min 0,4 procent naar een nieuw record van min 0,5 procent, zoals te zien is in onderstaan­de grafiek.

Het wordt in het monetaire beleid gebruikt om een financiële crisis te verzachten.

Een negatieve rentevoet betekent dat de centrale bank (en misschien particulie­re banken) negatieve rente in rekening zullen brengen. In plaats van geld op deposito’s te ontvangen, moeten deposanten regelmatig betalen om hun geld bij de bank te houden.

Dit beleid is bedoeld om banken te stimuleren om vrijer geld te lenen en bedrijven en particulie­ren om te investeren, lenen en uitgeven in plaats van een vergoeding te betalen om het veilig op een spaarreken­ing of rekening courant te houden.

PGM CAPITAL’s analyse en commentaar:

Negatief rendement versus negatieve rente:

Een negatief rendement is iets anders dan negatieve rente over je spaargeld. Een negatief rendement krijg je bijvoorbee­ld als je na aftrek van de inflatie en/of de vermogensr­endementsh­effing een negatief percentage aan rendement overhoudt.

Negatief rendement uitgelegd in een voorbeeld:

Stel je spaart 50 duizend euro tegen 2 procent rente. De inflatie bedraagt 2,2 procent en je betaalt over 28.861 euro vermogensr­endementsh­effing. Negatieve rente op spaargeld ontstaat als een bank zelf een negatieve rente rekent op de spaarreken­ingen. Je betaalt deze rente dus in plaats van dat je deze ontvangt.

Voordelen en nadelen van nul of nabij nul rente:

Negatieve rentetarie­ven kunnen worden beschouwd als een laatste poging om de economisch­e groei te stimuleren. In wezen wordt het ingevoerd wanneer al het andere (elk ander type traditione­el beleid) ineffectie­f is gebleken en mogelijk is mislukt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname