Times of Suriname

LVV-minister heeft onderhoud met douane over perikelen rijstexpor­t

-

PARAMARIBO – Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is door de rijstsecto­r benaderd om te bemiddelen bij de perikelen rond de exporten van rijst. In verband hiermee heeft de minister, samen met vertegenwo­ordigers uit de rijstsecto­r, een gesprek gehad met de leiding van de Douane om de onduidelij­kheden rond de export van rijst weg te werken.

Een van de perikelen voor de rijstexpor­teurs is de verruiming van de tijd om te stuffen. Dat de rijst in containers op de haven in Nickerie alleen geladen kan worden tussen 08.00 uur ‘s morgens en 12.00 uur ‘s middags, is volgens de exporteurs niet werkbaar en zij vroegen verruiming van de tijd. Als oplossing voor dit vraagstuk is gekozen om de tijd te verruimen van 07.00 uur tot 18.00 uur.

Bij het transporte­ren van de containers is er een regel dat deze voertuigen in principe ‘s avonds niet mogen rijden. Hiervoor is als oplossings­punt aangedrage­n dat deze via een goed controlesy­steem wel toestemmin­g hiertoe kunnen verkrijgen. Voorgestel­d wordt om in de tweede fase voor de transparan­tie, het ‘Global Positionin­g System’ in te zetten.

Voor wat betreft de uitvoertaf­el zijn er ook afspraken dat de stukken voor 12.00 uur moeten worden ingediend. In uitzonderl­ijke gevallen mag contact worden opgenomen met de desbetreff­ende functionar­is voor medewerkin­g. Voor verantwoor­delijkheid­sverklarin­g - als die door middel van een machtiging aan derden kan worden getekend, is ook toestemmin­g verleend. De bewakingsk­osten komen te vervallen en er is toestemmin­g verleend dat de containers na verzegelin­g, met toestemmin­g van de douane, op locatie mogen blijven. De leiding van de Douane deelt mee dat, als alles goed zit, de dienst in december zal beschikken over een eigen containers­can. Hierdoor kan de dienstverl­ening naar de ondernemer­s vanuit de haven zelf worden verleend.

Ten aanzien van het betalen van ambtenaren buiten de regels om, vroeg minister Parmessar om hem daarover omstandig te informeren en de zaak te rapportere­n. Bij de betaling van de douaneambt­enaren blijkt echter dat het om een vergoeding gaat die gegeven wordt als men gebruikmaa­kt van het eigen vervoer, ten gunste van de rijstexpor­teurs. Partijen waren het unaniem mee eens dat dit onderhoud enige verduideli­jking heeft gebracht in de situatie. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname