Times of Suriname

Zes maanden na cycloon Idai: mensen vallen flauw door honger

-

Een half jaar na de doortocht van cycloon Idai waarbij meer dan duizend mensen omkwamen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, lijden steeds meer mensen honger, omdat maar de helft van het nodige budget om iedereen te helpen, effectief gevonden is. Hulporgani­saties vrezen de uitbraak van een crisis. De door de Verenigde Naties toegezegde hulp is nog maar voor minder dan de helft gefinancie­rd terwijl het aantal mensen dat hulp nodig heeft met 25 procent is gestegen, van 1,6 naar 2 miljoen sinds april dit jaar. Dat zegt organisati­e Oxfam Novib in een verklaring. Die toename van hulpbehoev­enden is onder meer te wijten aan het feit dat de impact van de cyclonen Idai en Kenneth wordt verergerd door de aanhoudend­e droogte in de regio.

Cycloon Kenneth trof met name het noorden van Mozambique, amper zes weken na de doortocht van Idai.

Stille moordenaar

“Boeren vallen flauw op hun velden langs de zuidelijke oever van de Buzi-rivier omdat ze niets anders te eten hebben dan tomatensoe­p”, zegt de organisati­e. Tomaten zijn een van de weinig snelgroeie­nde gewassen die mensen planten nadat overstromi­ngen hun land hebben beschadigd, en hun oogsten en zaadvoorra­den werden weggevaagd. Om te voorkomen dat mensen opnieuw slachtoffe­r worden van overstromi­ngen, worden hele gemeenscha­ppen opgevangen in hoger gelegen gebieden, maar daar krijgen ze niet genoeg voedsel.

“Zes maanden na de ramp is de situatie alleen maar slechter geworden”, zegt Suying Lai, hoofd Humanitair­e Zaken bij Oxfam Novib die onlangs op bezoek was in Mozambique. “Mensen slaan maaltijden over zodat het weinige voedsel dat er is aan kinderen kan worden gegeven. Gezinnen zoeken naar wilde planten omdat er niet genoeg te eten is. Honger dreigt de stille moordenaar te worden van zij die Idai hebben overleefd.”

Dreigende crisis

Volgens de organisati­e heeft tien procent van de bevolking van Mozambique voedselhul­p nodig. Ze vrezen dat een crisis dreigt uit te breken in moeilijk bereikbare gebieden in de provincies Sofala, Zambezia, Manica en Tete, die door Idai werden getroffen, evenals in Cabo Delgado waar Kenneth toesloeg.

Ondanks aanhoudend­e inspanning­en van hulporgani­saties overtreft de vraag het aanbod: hele gemeenscha­ppen kampen met tekorten aan voedsel, schoon water, onderdak en toegang tot middelen van bestaan. (DeWereldMo­rgen/Foto:MO

Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname