Times of Suriname

Centrale Bank hoopvol gestemd over behandelin­g klaagbrief aanhouding 19,5 miljoen euro

-

PARAMARIBO - Governor Robert-Grey van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is hoopvol gestemd over de behandelin­g van het klaagschri­ft, dat is ingediend bij de rechtbank van Noord-Holland omtrent de aanhouding van de 19,5 miljoen euro, die na meer dan een jaar nog steeds niet is vrijgegeve­n door justitie in Nederland. De rechtbank behandelt het klaagschri­ft op 5 november en volgens van Trikt heeft Suriname een vrij sterke case, omdat er tot nog toe geen adequate verklaring is gegeven omtrent de reden van de aanhouding. Daarnaast is er sprake van schending van internatio­nale protocolle­n.

De verdachtma­king van het Openbaar Ministerie in Nederland is dat de aangehoude­n gelden, gestort op de commerciël­e banken in Suriname, naar alle waarschijn­lijkheid verkregen zijn uit duistere praktijken en via Nederland elders in de wereld terecht zouden komen. Nederland heeft volgens Van Trikt deze verregaand­e beschuldig­ingen niet kunnen waarmaken en steeds verwezen naar een forensisch onderzoek waarvan de resultaten nog niet op tafel zijn gelegd. “Er is geen verdachte in de zaak gebracht. Ze hebben ons voorgehoud­en dat ze tot, ergens in maart dit jaar, nog bezig waren met het forensisch onderzoek van de biljetten die aangehoude­n worden”, zegt Van Trikt. Intussen is het geld door Nederland gegiralise­erd, wat voor Suriname betekent dat eventueel bewijsmate­riaal niet geleverd is dan wel vernietigd. “Je zit anderhalf jaar vast, je bent geen verdachte, je bent niet beschuldig­d, ik ben bezig met een onderzoek of jij het hebt gedaan en je komt erachter dat het bewijs dat ik aan jou heb moeten leveren niet bestaat en vorig jaar heb verbrand, maar je zit nog steeds vast”, legt de governor uit tijdens interview met Radio Stanvaste in Nederland.

Wat hem vooral steekt, is dat er onbegrip wordt getoond voor de desastreus­e gevolgen die de geldaanhou­ding met zich meebrengt voor de Surinaamse economie. De CBvS heeft zelfs aangeboden om borg te staan zodat het geld vrijkomt, maar ook dit is geweigerd door de Justitie in Nederland. “Je gijzelt de economie. Je gijzelt het volk van Suriname. Het is nergens voor nodig. Welk belang dan ook mocht spelen, men moet wel verder nadenken dat die ontwikkeli­ng voor het volk van Suriname wel erg belangrijk is na zo een recessie die het heeft meegemaakt”, aldus Van Trikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname