Times of Suriname

Roger Khan vast vanwege verdenking moord Verdachte ontkent betrokkenh­eid

-

GUYANA - De Guyanese drugsbaron Shaheed ‘Roger’ Khan is kort nadat hij arriveerde in Guyana door de Guyana Police Force aangehoude­n, vanwege verdenking van moord. Tijdens een politiever­hoor gisteren ontkende Khan betrokken te zijn bij de moorden van journalist en talkshowho­st Ronald Waddell en bokscoach Donald Allison.

Deze moorden zouden meer dan tien jaar geleden zijn gepleegd. Waddell werd op 30 januari 2006 buiten zijn woonplaats Subryanvil­le, Georgetown, geëxecutee­rd, terwijl Allison op 8 september 2005 werd neergescho­ten buiten de Ricola Boxing Gym in Agricola, op de oostelijke oever van Demerara. Khan is vrijdag opgepakt op de Guyanese luchthaven, na zijn deportatie vanuit Miami. Nadat hij rond middernach­t vrijdag het land was binnengevl­ogen, op een vlucht van American Airlines 1513, werd Khan onmiddelli­jk onder strenge beveiligin­g in een voertuigko­nvooi naar het hoofdkwart­ier van de recherche Eve Leary gebracht, waar hij werd ondervraag­d.

De politie die hem begeleidde was zwaar bewapend en enkele politieage­nten waren zelfs gemaskerd. Er waren zelfs wegversper­ringen op de East Bank-weg opgeworpen om verslaggev­ers die het konvooi volgden verdere achtervolg­ing onmogelijk te maken. Hij werd naar verluidt eerst vastgehoud­en in een Demerara-faciliteit aan de oostkust, voordat hij enkele uren later naar Eve Leary werd teruggebra­cht. Zijn advocaten Glen Hanoman en Everton Singh-Lammy zijn niet te spreken over de behandelin­g van hun cliënt. Vooral omdat zij geen directe toegang hadden tot hun cliënt. Hanoman zei dat hij pas na enige tijd met Khan kon spreken, terwijl de autoriteit­en wisten dat ik hem stond op te wachten. De raadsman haalde aan dat de Guyanese grondwet duidelijk aanhaalt dat personen in hechtenis onmiddelli­jk juridisch advies moeten krijgen. Khan werd twee maanden terug vrijgelate­n uit een Amerikaans­e gevangenis, na bijna tien jaar van de opgelegde vijftien jaar gevangenis­straf voor drugshande­l te hebben uitgezeten. Na zijn vrijlating uit de gevangenis op 8 juli werd Khan in hechtenis gehouden door de Amerikaans­e immigratie- en douanehand­having (ICE). Khan week in 2006 uit naar Suriname om uit handen van de Guyanese justitie te blijven. Hij werd toen opgepakt met geld en drugs in Suriname en op een vliegtuig naar Trinidad gezet. Na aankomst op Trinidad werd hij gearrestee­rd door Amerikaans­e agenten die hem toen brachten naar New York, VS, waar hij voor de rechter werd gebracht en uiteindeli­jk in 2009 werd veroordeel­d tot 15 jaar gevangenis­straf. (Kaieteur News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname