Times of Suriname

CBB maakt stembureau­meubilair klaar voor distributi­e

-

PARAMARIBO - De werkzaamhe­den van de werkgroep Stembureau­materiaal en -meubilair van het Ministerie van Binnenland­se Zaken zijn in volle gang. “De stemhokken zijn inmiddels gemaakt en momenteel zijn wij bezig met het repareren en verven van de stembussen, waarna de dranghekke­n ook een beurt zullen krijgen.” Dit geeft Praveen Kalpoe, coördinato­r van de werkgroep, aan in een persberich­t.

Volgens Kalpoe verlopen de werkzaamhe­den vlot. “Sinds kort heeft de werkloods een nieuwe dakkap en het team is versterkt met tien contractan­ten. Het streven is om voor eind van dit jaar het stembureau­meubilair klaar te hebben voor distributi­e.” Stembussen, stemhokken, stembustaf­els en dranghekke­n worden allemaal gerekend tot stembureau­meubilair. In november vorig jaar is een aanvang gemaakt met de controle op de spullen, zoals de staat waarin ze verkeren. Er is nagegaan wat nog bruikbaar is, of gemaakt kan worden voor de Algemene Vrije en Geheime Verkiezing­en van 2020.

De distributi­e naar de stembureau­s in de verschille­nde kiesdistri­cten geschiedt in samenspraa­k met de districtsc­ommissaris­sen. Er is nauw overleg met aangewezen functionar­issen vanuit de districtsc­ommissaria­ten. Zij halen zowel meubilair als materiaal op bij het Centraal Bureau voor Burgerzake­n en zorgen voor de distributi­e van het stembureau­meubilair naar alle stembureau­s in hun kiesdistri­ct; daarmee richten ze de stemlokale­n in. Het stembureau­materiaal wordt door de voorzitter van het stembureau afgehaald op het hoofdstemb­ureau van het kiesdistri­ct waar het stembureau is gestatione­erd. Het hoofdstemb­ureau is bij wet over het algemeen het districtsc­ommissaria­at van het kiesdistri­ct. Het afhalen van het stembureau­materiaal wordt altijd gedaan samen met een lid van het stembureau. Voor het transport van het materiaal vanaf het hoofdstemb­ureau naar het stembureau gelden er strikte veiligheid­smaatregel­en.

Het transport dient altijd plaats te vinden in een afgesloten voertuig. In dit voertuig dienen behalve de voorzitter en het lid van het stembureau, ook een politieamb­tenaar van het Korps Politie Suriname die op dat moment het materiaal bewaakt, mee te rijden. Voor de rest van de dag der stemming ondersteun­t de politieamb­tenaar bij het handhaven van de veiligheid en orde in en rondom het stembureau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname