Times of Suriname

Surinaamse samenlevin­g is gestrest

-

PARAMARIBO Mismanagem­ent en wanbeleid met vooral de staatsfina­nciën zorgt volgens Chandrikap­ersad Santhoki, voorzitter van oppositiep­artij Vooruitstr­evende Hervorming­s Partij (VHP), voor een land dat gestrest is. Dit komt omdat de gevolgen elk individu treffen, en daardoor de totale samenlevin­g in een wanhopige situatie verkeert.

“We kunnen niet meer geld blijven lenen en teren op andermans geld. We moeten af van deze cultuur om uit te geven wat we niet hebben. Het is onverantwo­ordelijk en op den duur desastreus, want het leidt tot stress, crisis en uiteindeli­jk falen als individu en als land”, zei Santokhi zaterdag op de VHP-conferenti­e ‘Nationale verbroeder­ing: kansen en uitdaginge­n’. De conferenti­e stond in het teken van de herdenking van de geboorteda­g van Jagernath Lachmon, de legendaris­che leider en medeoprich­ter van de VHP, die aan de basis heeft gestaan van de verbroeder­ingspoliti­ek.

Santokhi stelde op de conferenti­e dat Suriname gelukkig niet te maken heeft met bloedige oorlogen en conflicten als gevolg van tegenstell­ingen tussen rassen en religieuze groepering­en. De verbroeder­ingspoliti­ek van Lachmon en Johan Pengel heeft volgens Santokhi kunnen voorkomen dat het zover kwam. Echter, het land kampt momenteel wel met andere uitdaginge­n, waaronder polarisati­e en stress. De samenlevin­g kan uit een stresssitu­atie van crisis geraken, door selectieve veranderin­gen door te voeren en bepaalde keuzes te maken. De VHP-voorzitter maakt er geen geheim van dat het wegstemmen van de huidige regeerders gezien kan worden als een van die keuzes. “De Surinaamse bevolking is vrij goed ontwikkeld, geschoold en geïnformee­rd. Wij spreken vele en verschille­nde talen en hebben reeds gedemonstr­eerd dat zowel hier in Suriname als daarbuiten we kunnen presteren op een hoog en productief niveau. De wereld om ons heen gaat verder en er zullen meer inspanning­en moeten worden gepleegd om te accelerere­n naar een hoger niveau, met een focus op creativite­it, analytisch denken en innovatie”, geeft hij mee als oplossing om uit de stresssitu­atie te geraken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname