Times of Suriname

Egyptische betogers opnieuw de straat op om aftreden president te eisen

-

EGYPTE - Betogers zijn zaterdag in de Egyptische havenstad Suez voor de tweede dag op rij de straat op gegaan om te demonstrer­en tegen de regering van president Abdel Fatah Al Sisi. In de Egyptische hoofdstad Caïro is de beveiligin­g op het Tahrirplei­n opgeschroe­fd, wat in 2011 het middelpunt was van de protesten tegen toenmalige president Hosni Mubarak. Betogingen zijn zeldzaam in het NoordAfrik­aanse land sinds de machtsgree­p van generaal Al Sisi in 2013, vanwege zeer strenge antidemons­tratiewett­en. Toch gingen vrijdag mensen de straat op in meerdere steden, waaronder Suez en Caïro. Veiligheid­stroepen arresteerd­en in de hoofdstad zeker 74 personen. Boze burgers demonstree­rden zaterdag opnieuw in de havenstad Suez. Er zouden ongeveer tweehonder­d mensen hebben meegedaan, aldus aanwezigen. Een bron binnen de veiligheid­sdiensten stelt dat er enkele tientallen mensen waren. Veiligheid­stroepen zouden met traangas en rubberkoge­ls hebben geschoten. Op zaterdag vonden er ook betogingen plaats in de steden Alexandrië en Mahalla El Kubra, zo was te zien op videobeeld­en volgens The New York Times.

De protesten lijken een gevolg te zijn van oproepen door de Egyptische zakenman Mohamed Ali, die in het verleden zaken deed met de Egyptische krijgsmach­t. Ali zit in zelfgekoze­n ballingsch­ap in Spanje en neemt daar video’s op over de corruptie van Al Sisi. Ali roept de inwoners van Egypte op het aftreden van de generaal te eisen. De zakenman vraagt Egyptenare­n aanstaande vrijdag massaal de straat op te gaan voor een ‘mars van een miljoen mensen’. Mensenrech­tenorganis­aties schrijven Al Sisi aan als hardvochti­ge leider die geen dissidente­n toelaat. Egyptische gevangenis­sen huisvesten duizenden politieke gevangenen.

Het Egyptische parlement nam in april een wet aan die de 64-jarige generaal toestaat om tot 2030 te blijven heersen. Door bezuinigin­gen na een miljardenl­ening van het Internatio­nale Monetaire Fonds (IMF) stijgen de prijzen van voedsel in het land.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname